Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Advokati moraju sudjelovati u pravosudnoj reformi

Preuzmite sliku

Advokatura mora sudjelovati u predstojećoj reformi pravosudnog sistema – poruka je Advokatske komore FBiH i Advokatske komore Republike Srpske.

Iz ovih institucija protestiraju zbog činjenice da advokati nisu uključeni u proces usaglašavanja svih zakona o krivičnom postupku u BiH koji traje već godinu i po dana.

Predsjednik Advokatske komore FBiH Bekir Gavrankapetanović navodi kako “neko priprema na inicijativu Američke advokatske komore usaglašavanje krivičnih zakonodavstava”, ali da nije poznato ko je radnu grupu za taj proces formirao.

– Advokatska/Odvjetnička komora FBiH i Advokatska komora RS-a su dvije institucije koje zaista kvalitetno surađuju. Sticajem okolnosti kolege iz RS-a su dobile jedan materijal. Radi se o promjeni 4-5 krivičnih zakona, sve pod motom da se ujedini zakonodavstvo itd. To je inicirala Advokatska komora američkih advokata, međutim nisu oni birali učesnike te komisije – kaže Gavrankapetanović, prenosi Federalna.ba.

Naglašava da nisu imali saznanja da uopće postoji konkretna radna grupa te da je osnovni problem što u tom procesu nije bilo nijednog advokata, a advokat je taj koji zastupa građanina u krivičnom postupku.

Predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore RS-a Savan Zec pojašnjava da se proces usaglašavanja svih zakona o krivičnom postupku u BiH odvija uz saglasnost svih ministarstava pravde u BiH te da je u okviru tog projekta u decembru 2020. održan prvi sastanak programske radne grupe.

– To je nešto što je pozitivno da se radi, ali godinu i po dana imate jedan izuzetno ozbiljan proces i za advokaturu i za pravosuđe i za čitavu BiH i nijedan član radne grupe nije predstavnik bilo koje advokatske komore u BiH – upozorio je Zec.

Navodi da je rad programske grupe okončan, a završna verzija dokumenta usaglašena u maju 2022. godine nakon čega je dostavljena ministarstvima pravde u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje