Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zlato je ponovo u modi, cijena na jednogodišnjem maksimumu

zlato-1
Preuzmite sliku

Zlato je nastavilo uzlazni trend i u petak, sa cijenama koji se dostigle novi jednogodišnji rekord. Žuti metal je poskupio za 53,20 dolara za uncu na 1,247.80 dolara, najveću cijenu od februara 2015. godine, a što je skok od 18 od početka 2016. godine.

Zlato je ponovo u modi budući da investitori traže sigurno utočište zbog rastuće globalne volatilnosti“, rekao je Peter Koven iz Financial Posta.

Njegov učinak je “sušta suprotnost” većini drugih roba, koje su pale oštro, dodaje Koven, ali je pitanje je “da li će rast biti drugotrajan, ili da li će imati uspjeh kao u proteklih nekoliko godina”.

Porast dolazi usred previranja na svjetskim berzama i slabljenja američkog dolara. Nervozna tržišta bila su dodatno gorivo u srijedu, kada je Janet Yellen, predsjednica američkih Federalnih rezervi, nagovijestila da bi mogao biti odgođen novi rast kamatnih stopa.

“Investitori obično ulažu novac u zlato kada su zabrinuti za izglede na berzanskim tržištima“, rekla je Camilla Canocchi iz This is Money-a. “Loša strana je da ne postoji interes za plaćanje zlata tako da investitori mogu zaraditi samo kada ga prodaju.

FXTM analitičar Lukman Otunuga rekao je da su “pojačana zabrinutost i rastući pesimizam” za stanje globalne ekonomije “pogoršali sklonost riziku, posljedično podstičući averziju prema riziku investitora koji hrle u sigurno utočište imovine kao što je zlato”.

Otunuga vjeruje da cijena zlata može dostići 1.300 dolara, nivo posljednji put viđen u januaru 2015. godine.

Pad cijene sirove nafte i eskalicija zabrinutosti za evropske banke su također uzroci za skok. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,