Subota, 7. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Za šta su građani BiH za šest mjeseci potrošili 2,4 miliona KM

Od januara do juna u našu su zemlju ušle čak 2.193 pošiljke putem interneta. Svjetski trend “kupovine iz fotelje” tako sve više uzima maha i kod nas.

Jednim klikom zaobiđu se gužve u šoping centrima, čekanja na kasi, presvlačenja u kabinama. Prednost je i to što se u virtuelnoj robnoj kući može na jednom mjestu naći sve, od igle do lokomotive. I to bukvalno.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje, kazao je za Avaz da je najveći broj pošiljki uvezen za pola godine ocarinjen u Sarajevu, zatim Banjoj Luci i Mostaru.

– Carinska služba Uprave za indirektno oporezivanje u šest mjeseci ove godine pri poštama u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru ukupno je ocarinila 2.193 pošiljke, čija je vrijednost iznosila 2,4 miliona KM. Skoro identično bilo je i prošle godine – ističe Kovačević.

Građani BiH putem interneta najviše naručuju garderobu, obuću i kozmetiku.

– Riječ je uglavnom o robi za vlastite potrebe. Rijetko se dogodi da se naručuju veće količine. Kada se radi o vrsti i količini robe, mora biti vidljivo da ona nije namijenjena daljnjoj prodaji u BiH – kazao je Kovačević.

Ratko Kovačević ističe da je veliki broj upita i za narudžbu raznih vrsta tableta, kapsula, ulja, masti koji služe u zdravstvene svrhe.

– Takva vrsta robe ne može se naručivati putem interneta, jer je u pitanju zdravlje ljudi. Slanje lijekova u poštanskim pošiljkama također nije dozvoljeno. Također, ne mogu se naručivati na ovakav način proizvodi biljnog i životinjskog porijekla – pojašnjava Kovačević. (Avaz.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,