Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Valuta ili roba – kakva sudbina čeka bitcoin?

Preuzmite sliku

Švicarska je najnovija evopska zemlja sa pravilom koje oslobađa bitcoin od poreza na dodanu vrijednost (PDV), nakon nedavno usvojenih propisa Španije, Finske, Belgije i drugih evropskih zemalja.

Švicarska federalna Porezna uprava (FTA) nikada nije oporezivala bitcoin, ali je izjavila svoj službeni stav nakon pojašnjenja koje je zatraženo od probitcoinske grupe prošle godine. Pravno, valuta je izuzeta od švicarskog PDV-a i tvrtke za finansijsko savjetovanja preuzimaju FTA označavanje kojim se bitcoin u Švicarskoj prepoznaje kao legalna i legitimna valuta.

Švicarska poslovna zajednica uglavnom je prihvatila bitcoin. Mnogi vodeće tvrtke iz sektora digitalne valute izabrale su naciju kao svoje sjedište, a švicarski kanton Zug sada je poznat kolokvijalno kao “kripto dolina.” Ali , još psotoji neizvjesnost u pogledu budućnosti bitcoina, koja proizilazi iz ekstremne volatilnosti i njegovog nedefiniranog statusa kao valute ili robe. Kao što nije podlogom fizičke robe, kao što je zlato, potencijal bitcoina za status valute je slab, a neki ekonomisti zagovaraju njegov tretman kao robe.

Status bitcoina u EU, čija Švicarska nije članica, neizvjesan je. Slučaj pred Evropskim sudom pravde ima potencijal da presudi da li bitcoin transakcije treba da podliježu PDV-u u Evropskoj uniji. Ako Sud proglasi bitcoin robom, transakcije između valuta i bitcoina mogle bi biti predmet PDV propisa.

Španska, finska, belgijska rješenja prepoznaju bitcoin kao legalan i izuzimaju ga od oporezivanja, ali nisu ga proglasili legitimnom valutom.

Bez obzira na svoju imovinsku klasu, više zemalja EU vide povlašteni porezni tretman za bitcoin kao način za privlačenje investitora.

Danska ne naplaćuje porez na trgovanje bitcoinom. Holandija još nije donijela formalnu odluku o poreznom tretmanu bitcoina, iako je vodeća u Evropi po broju preduzetnika koji prihvaćaju kripto valutu kao oblik plaćanja. I Isle of Man, britanska krunska zemlja, u potpunosti je prihvatila bitcoin, pod regulacijskom kapom Komisije za finansijske usluge zajedno sa drugim investicijskim aktivnostima. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,