Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uvozimo i listove loze za jalan sarmu: Umjesto Hercegovaca, Dalmatinaca, Srba i Slavonaca, zarađivaće Turci

Preuzmite sliku

Nedostatak podrške institucija i inovativnosti domaćih proizvođača i kompanija uprkos brojnim nastojanjima jest činjenica koja skupo košta ekonomiju u BiH i na Zapadnom Balkanu. Novi dokaz koji će posramiti domaće proizvođače jest uvoz listova vinove loze u BiH.

 

  • sarma-listovi-uvoz
  • Na Zapadnom Balkanu, Hercegovina, Dalmacija, Slavonija i dijelovi Srbije imaju izdašne zasade i urod vinove loze, objavio je Trend&Innovation media servis novinske agencije Atrakcija. Listovi vinove loze prepušteni su trulenju, a zapravo – potencijalni novac je prepušten trulenju.

    Od nedavno, BiH je počela uvoziti pasterizirane listove loze za kuhanje. Od vinove loze na Zapadnom Balkanu tradicionalno se spravljaju brojna jela, a neka od poznatih su jalan sarma, japrak od vinove loze te pirjani sa vinovom lozom i mladim lukom.

    Dosjetljivi turci plasirali su na naše tržište proizvod čijom osnovnom sirovinom obilujemo i koju lako možemo i sami proizvoditi i izvoziti. Umjesto Hercegovaca, Dalmatinaca, Srba i Slavonaca, zarađivaće – turci.

    Novinska agencija Atrakcija

     

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,