Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uspostava avionske linije između Tuzle i Beča i Tuzle i Minhena

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na potpisivanje Ugovora o poslovnoj saradnji između JP Međunarodni aerodrom Tuzla i aviokompanije Wizz Air.

Na osnovu ove suglasnosti avio kompanija Wizz Air će na Međunarodnom aerodromu uspostaviti svoju baznu stanicu. Uspostavljanje bazne stanice za građane prije svega znači dodatne linije iz Tuzle prema novim destinacijama i nove usluge na Aerodromu, a s druge strane to znači i znatno veći obim poslova, nova radna mjesta, a u konačnici i kvalitetnije finansijsko poslovanje Aerodroma.

  • golden-aerodrom (1)
  • Rifet Karasalihović, v.d. direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla za eKapija.ba je kazao kako će predstavnici Aerodroma sa predstavnicima Wizz Aira potpisati pomenuti Ugovor nakon čega će javnost biti detaljnije upoznata o svim benifitima koji iz tog ugovora proizilaze.

    Ono što nam je mogao otkriti jeste da se Vlada TK u dogovoru sa Wizz Airom obavezala da će subvencionirati Međunarodni aerodrom Tuzla u izgradnji prilaznih svjetala.

    Karasalihović je kazao kako osim Wizz Aira, Međunarodni aerodrom Tuzla pokušava sa tour operatorima drugih avio kompanija uspostavi liniju između Tuzle i Beča i Tuzle i Minhena.

    Iako nije mogao da nam otkrije o kojim avio kompanijama se tačno radi, kazao je da su to kompanije sa sjedištem u Z. Evropi.

    Prema planovima očekuje da će u naredne dvije godine aerodrom poslovati na nuli, a 2018. godine bi trebao postati samoodrživ, te time prestati ovisiti od sredstava Vlade TK. Trebalo bi doći i do 100% povećanja obima posla i broj letova.

    Inače, ugovor sa Wizz Airom bi trebao biti potpisan na period od pet godina a primjenjivat će se od 1. juna 2015. godine.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje