Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinski prehrambeni gigant MHP kupio Perutninu Ptuj

Preuzmite sliku

Perutnina Ptuj dobila je novog vlasnika, a to je ukrajinski gigant MHP, koji se smatra jednom od vodećih kompanija u međunarodnoj poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, saopštili su iz grupacije MHP, izvještava Indikator.ba.

Kako se navodi, Perutnina Ptuj, kojom je u posljednje tri godine ovladao ruski kapital kroz Sij grupu, prelazi u ruke Ukrajinaca.

MHP grupa, vodeći proizvođač peradi u Ukrajini je slovenskoj Agenciji za zaštitu konkurencije podnijela prijavu koncentracije za sticanje udjela u Perutnini Ptuj.

Širenje MHP-a je strateški korak, u grupaciji MHP obezbijedili su da Perutnina Ptuj, koja zapošljava 3.600 ljudi, dobije dugoročnog strateškeg partnera sa njima. Oni su naglasili da će Perutninu Ptuj, koja je, po njihovom mišljenju jak brend sa važnim udjelom peradarskih proizvoda s dodanom vrijednosti, u narednim godinama, podržati investicijama i daljim razvojem.

U grupaciji MHP očekuju da će saradnja donijeti direktne prednosti lokalnim proizvođačima i zaposlenima, a prema njihovoj procjeni, uticati će i na peradarsku industriju u regionu Balkana uopšte.

Prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog Dela, grupacija MHP je u međunarodnom postupku prodaje 91% udjela Perutnine Ptuj ponudila daleko najvišu cijenu.

Kupovna cijena nije poznata. Međutim, list navodi da će SIJ ostvariti profit prodajom. Naime, Sij je kupio Perutninu Ptuj za oko 70 miliona eura.

Krajem prošle godine Sij je investiciju u Perutninu procijenio na 82 miliona eura.

MHP ima pogone u Holandiji i Slovačkoj, a prodaju i distribuciju na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi. Prošle godine MHP je ostvario prihod od 1,29 milijardi dolara (1,1 milijarde eura) – 13 posto više nego godinu dana ranije – od čega 57 posto na inostranim tržištima. Prošlu godinu su završili sa 230 miliona dolara (195 miliona eura) neto dobiti. Dionice MHP-a kotiraju na Londonskoj berzi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,