Ponedjeljak, 6. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli prezentacijom istraživanja obilježen Svjetski dan potrošača (VIDEO)

Preuzmite sliku

Predstavnici Kluba Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona danas su u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK prezentirali “Istraživanje i monitoring gradskog i prigradskog prijevoza putnika i robe na Tuzlanskom kantonu” povodom Svjetskog dana potrošača.

Praćeni su svi prijevoznici koji voze na području Tuzlanskog kantona, a koji kroz Tuzlu prolaze južnom i sjevernom saobraćajnicom. Metodom anketiranja Udruženje potrošača je nastojalo saznati koliko su putnici zadovoljni kvalitetom vožnje, prijevoznog sredstva, tačnošću dolaska autobusa na stajalište, cijenama te frekventnosti autobusa.

Predstavnica Udruženja potrošača “Klub potrošača” TK-a Gordana Bulić istakla je da se kvaliteta usluga znatno poboljšala, ali da problema još ima.

– Vozači na određenim linijama se ne pridržavaju reda vožnje, ili uopšte ne dođu, dok na nekim linijama ima više autobusa, nego što je to po definisano – navela je.

Pomoćnik ministra za saobraćaj TK Nenad Lukanović smatra da su indikatori istraživanja pokazali da je saobraćajna usluga na području ovog kantona dobra te dodao da ipak predstavnici ministarstva i prijevoznici trebaju raditi na poboljšanju usluga prijevoza putnika.

Nadležne inspekcije svakodnevno pokušavaju smanjiti žalbe građana u cilju pružanja što kvalitetnije usluge korisnicima javnog prijevoza.

Kantonalni saobraćajni inspektor Mustafa Isabegović istakao je da su inspektori svakodnevno na terenu te da pokušavaju riješiti probleme u vezi s nepoštivanjem redova vožnje.

Projekt je finansijski podržalo Ministarstvo za trgovinu, turizam i saobraćaj TK. Prezentirane su i aktivnosti na projektu edukacije potrošača u institucijalnom i zakonodavnom okviru zaštite potrošača u BiH koje programski podržava Federalno ministarstvo trgovine.

Stručna savjetnica za trgovinu u Ministarstvu za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Dželmina Huremović istakla je da svijest potrošača nastoje podići na veći nivo, ali da im u tome moraju pomoći građani.

– Edukacija je ključna, kao podizanje svijesti o pravima koji proizlaze iz Zakona o zaštiti potrošača u BiH – zaključila je.

Svjetski dan prava potrošača, koji je prvi put obilježen 15. marta 1983. godine svake godine aktuelizira raspravu o pitanjima i problemima o zaštiti potrošača. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje