Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turska traži način finansiranja cijelog autoputa Beograd-Sarajevo: Uskoro definisanje dijela trase kroz Brčko

Preuzmite sliku

Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je juče sastanak sa direktorima entitetskih preduzeća za auto-puteve Elmedinom Voloderom i Slobodanom Stanarevićem.

Fokus razgovora bila je realizacija projekta izgradnje auto-puta Beograd – Sarajevo – Beograd, odnosno rješavanje problema finasiranja izgradnje te definisanja dijela trase auto-puta koji prolazi kroz Brčko distrikt.

Кako je istaknuto na sastanku, Republika Turska pokušava pronaći način na koji bi finansirala cijeli projekat izgradnje auto-puta Beograd – Sarajevo – Beograd.

Takođe, dogovoreno je da u narednih 15 dana ministar Mitrović sa direktorima entitetskih preduzeća za auto-puteve održi novi sastanak na kojem će predložiti moguće varijante trase koja prolazi kroz Brčko distrikt i na koncu ponuditi najbolje rješenje.

Sagovornici su razgovarali o pitanju izgradnje Jadransko-jonske magistrale, novom projektu izgradnje brze saobraćajnice od Višegrada do Trebinja te uvezivanja jedinstvene naplate putarine čime bi se olakšalo korišćenje auto-puta na Кoridoru 5c. (Ekapija.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje