Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stranim investitorima prezentovane strateške industrije BiH

Preuzmite sliku

U okviru Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a održana Sesija o potencijalima za investiranje u BiH.

„Istražite različite mogućnosti ulaganja i saznajte zašto se svi strani investitori slažu da je Bosna i Hercegovina prilika koja se ne smije propustiti.“ bila je misao vodilja Sesije o potencijalima za investiranje u Bosnu i Hercegovinu. Upravo su takvo iskustvo potvrdili strani investitori, koji imaju uspješne i profitabilne kompanije u BiH. Oni su, tako, potencijalnim investitorima, ali i svim drugim učesnicima ovog događaja, njih više od 3000, predstavili našu zemlju, njene potencijale i strateške industrije u pozitivnom svjetlu.

Poseban dio programa, sesija zemlje domaćina, pod nazivom „Investirajte u BiH – Investirajte u profitabilne projekte“ održana je danas u zgradi Parlamentarne skupštine, u Sarajevu. Sva slobodna mjesta tzv. Velike sale Parlamentarne skupštine popunili su učesnici ovog događaja, predstavnici međunarodne poslovne zajednice, investitori i visoki vladini zvaničnici, zbog čega su organizatori bili posebno zadovoljni.

” Ova zemlja se ne može razvijati bez podrške investitora kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj, a mi smo u stanju da svoj razvoj kreiramo skupa s njima, u skladu sa mogućnostima države. 2019. godina je prema dosadašnjim pokazateljima počela dobro, bez obzira na turbulentnu politiku za koju se nadam da će se prevazići, te da će i politika početi da prati ekonomiju i potrebe zemlje u njenom razvoju.” – izjavio je danas Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U fokusu sesije bila su strateška područja, potencijali i benefiti geostrateške pozicije naše zemlje. Potencijale IT industrije, sektora za kojim potražnja svakodnevno raste, predstavila je Bit Alijansa, udruženje 58 velikih IT kompanija, koja broji više od 2800 stručnjaka.

” Mi smo veoma malo tržište, ali smo veoma dobri u IT-u, gdje imamo veliki potencijal. Pored toga, Bosna i Hercegovina ima jako dobru geografsku poziciju, jer je tačno na granici između Istoka i Zapada, a to nam omogućuje lakoću pružanja usluga, bez obzira na vremenske zone. Danas smo uspostavili neke vrlo važne kontakte i očekujemo da će biti ostvarene i brojne saradnje sa našim kompanijama.”- izjavio je Edin Deljkić, predsjednik Upravnog odbora BIT Alijanse.

Sektor turizma predstavio je Olimpijski centar Jahorina, domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i Olimpijskih igara mladih 2019. godine, koji je, istovremeno, prepoznat i kao najperspektivniji zimski resort u regionu Zapadnog Balkana.

Sektor proizvodnje i inžinjeringa predstavila je najveća privatna kompanija u BiH, Prevent Grupa, a višedecenijsku tradiciju bh. drvne industrije i proizvodnje namještaja, nagrađivanu mnogobrojnim internacionalnim nagradama, predstavio je MS & Wood, dizajnerski orijentiran proizvođač masovnog drveta.

Potencijal poljoprivredne i prehrambene industrije predstavila je mljekara Livno, vlasnik poznatog brenda „Livanjski sir“. Pozitivna iskustva stranih investitora u našoj zemlji, zajedno sa benefitima investiranja, poput geografskog položaja, povoljnog pravnog okruženja i trgovinskih sporazuma, sa prisutnima je podijelio gospodin Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,