Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija i Republika Srpska zajedno grade Hidroelektranu “Buk Bijela”

Preuzmite sliku

Pored izgradnje hidroelektrana Foča i Paunci, gradiće se izgradnja hidroelektrane Buk Bijela.

Na sjednici Energetskog komiteta Republike Srbije i Republike Srpske, zaključeno je da će izgradnja ovih objekata, čija će snaga iznositi preko 180 megavata, podjednako doprinijeti energetskoj stabilnosti Republike Srbije i Republike Srpske”, rekao je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Šestoj sjednici Energetskog komiteta Republike Srbije i Republike Srpske predsjedavali su ministri Aleksandar Antić i ministar energetike Republike Srpske Petar Đokić, a ona je održana uoči zajedničke sjednice dvije Vlade u Beogradu.

“Napravili smo presjek stanja svih zajedničkih aktivnosti i danas ćemo predsjednicima Vlada izložiti sve korake koje smo preduzeli u proteklom periodu, a tiču se projekata od strateškog značaja za obje strane – iskorištavanja potencijala na gornjem toku rijeke Drine”, rekao je Antić.

Na sjednici Energetskog komiteta je bilo riječi i o mogućnostima snabdijevanja gasom Republike Srpske, kao i rješavanju imovinskih pitanja između dva gasna preduzeća.

Đokić je rekao da je Srbija u procesu razvoja velikih gasnih projekata i naveo da će u budućnosti moći da pruži podršku Republici Srpskoj kada je u pitanju izgradnja gasne infrastrukture i sigurnost snabdijevanja gasom.

“U tom smislu, značajno je što će 11. marta u Banja luci biti potpisan Ugovor o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa između kompanija “Gaspromet Pale” i “Srbijagasa”, čime će biti razriješeno otvoreno pitanje i problem koji traje već duže od 20 godina”, rekao je Đokić.

Antić i Đokić su istakli da je visok nivo ekonomske i političke saradnje rezultat prijateljskih odnosa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji pružaju snažnu podršku realizaciji zajedničkih energetskih projekata, kao i da će dvije strane ubrzanom dinamikom nastaviti sa realizacijom tih projekata. (Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,