Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slovenci zainteresovani za kupovinu Livnice čelika Tuzla

Preuzmite sliku

Za Livnicu čelika Tuzla postoji zainteresovani kupac, konkretno iz Slovenije, koji bi htio kupiti proizvodni pogon. Ukoliko bi do te kupovine došlo, angažovalo bi se oko pedeset radnika.

No trenutno se u u ovoj firmi vrši postupak procjene pokretne i nepokretne imovine i prema riječima, stečajnog upravnika Hajrudina Kunalića, to bi se trebalo završiti u nekoliko narednih dana a već bi do kraja mjeseca trebala biti održana sjednica povjerilaca nakon čega će se odrediti dalji koraci stečajnog postupka koji se odnose na unovčenje pojedinih dijelova imovine.

Do kraja ovog mjeseca bi trebala biti poznata sudbina tuzlanske Livnice čelika. Iako postoje zainteresovani kupci proizvodnog pogona i za pokretanje proizvodnje, potreban je završetak stečajnog postupka, otvoren još u julu ove godine. Tada je i održana skupština povjerilaca na kojoj su utvrđena potraživanja od 15 miliona KM. Stečajni upravnik, Hajrudin Kunalić je ipak optimističan i smatra da Livnica može raditi.

Livnica ima potencijalne kupce, odnosno ima sigurno tržište da može ekonomski opstati. Međutim, problem je što je Livnica dosta devastirana. Naime počupani su dovodni kablovi u trafo stanice. Prokišnjavaju krovovi i trebaće dosta sredstava da se pokrene. Kupci koji su zainteresovani, konkretno jedna firma iz Slovenije je zainteresovana da kupi ovaj centralni dio a mi ćemo vidjeti dalje viškove koji nisu u proizvodnji da prodamo u parcijalnom dijelu kako bi se namirili povjerioci u što većem broju, nam je za RTV TK Kunalić.

Ukoliko bi bio realizovan scenario po kojem bi firma iz Slovenije kupila proizvodni pogon Livnice, morali bi biti angažovani radnici. No i tu postoje određene prepreke.

Najvjerovatnije bi došlo do vraćanja dijela zaposlenih, koje Livnica praktično nema jer su radnici prebačeni nafirmu bosnia Valves koja nema nikakvu imovinu. Sad moramo riješiti da, ako krene proizvodnja, kako da se ti radnici odjave sa Bosnia Valvesa jer tu nema ni uprave, ni organa ni upravnog odbora… U svakom slučaju, bilo bi angažovano do 60 radnika, ako se sve završi pozitivno što ja i očekujem, zaključuje Kunalić.

Za sanaciju i pokretanje Livnice čelika prema procjeni stručnjaka, potrebno je do milion KM, i to bez sirovina i repro materijala. Pored toga u određenom dijelu pogona, urušen je i strop. Tu je i prekid snabdjevanja strujom visokog napona zbog ukradenih kablova, pa su to problemi koji će se morati rješavati u hodu, nakon što se okonča stečajni postupak.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,