Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slobodan Simić proizvodi najskuplji sir na svijetu: Kilogram košta 1.000 eura (VIDEO)

Preuzmite sliku

Nova destinacija za gurmane sa malo “debljim” novčanikom mogla bi biti Srbija, gdje se proizvodi najskuplji sir na svijetu. Pravi se od magarećeg mlijeka, a kilogram košta 1.000 eura. 

Kako kaže proizvođač magarećeg sira, Slobodan Simić, mužnja magaraca traži dosta strpljenja. Dodaje kako magarice proizvedu manje od litru mlijeka dnevno, ali da je ova laktoza veoma unosna.

– Ono što niko na svijetu ne radi i što nisu mogli napraviti, to je sir od magarećeg mlijeka, s obzirom da on ima malo kazeina i ne može da se zgrušnjava. Samo je naš tehnolog uspio da riješi taj problem. Zato mi baštinimo najrjeđi i naskuplji sir na svijetu koji kod nas košta 1.000 eura po kilogramu – kazao je Simić za Radio Slobodna Evropa.

Kako ističe, potrebno je oko 25 litara magarećeg mlijeka za jedan kilogram sira, a ovaj prirodni rezervat proizvede šest do 15 kilograma sira godišnje.

Delikatesa poznata kao “pule” ima intenzivan zemljani okus. Šimićevi gosti kupuju “pule” već 16 godina, zajedno sa ostalim magarećim proizvodima.

– Prije svega, kupuju mlijeko koje je izvanredan lijek za bronhitis i astmu te razne druge poremećaje za oporavak organizma. Stariji ljudi ponovo sisaju mamu kada piju magareće mlijeko – dodao je Slobodan Simić.

Još uvijek nije poznato koliko je sir koristan za tijelo, ali sigurno je da će vas koštati mnogo. (Tuzlanski.ba/Video: Slobodna Evropa)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje