Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo dobija zgradu preko 40 spratova

Preuzmite sliku

Početkom ove godine godine, u januaru ili februaru, Općina Novi Grad će raspisati međunarodni javni poziv investitorima za izgradnju Kongresnog centra Sarajeva

Radi se o projektu u vrijednosti između 300 i 400 miliona KM. Ovo je, podsjetimo, kazao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić u utorak tokom druženja sa predstavnicima medija.
BiznisInfo.ba piše da urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo Općinsko vijeće Novi Grad 2016. godine, ali je zbog administrativnih problema stalno odgađana njegova implementacija.

  • Ovaj kompleks koji će se sastojati od više stambeno-poslovnih objekata nalazit će se se pored zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine na Alipašinom polju.

    Za njegovu realizaciju ranije su se javljali investitori iz Omana, ali je početak radova kočio sudski spor koji je nedavno riješen.

  • Kompleks će sadžavati  hotel, stambeno-poslovne zgrade, šoping centar, veliki trg, garažu i druge sadržaje, i drastično će promijeniti izgled cijelog Sarajeva, a ne samo Alipašingo polja.

  • Sarajevo bi implementacijom ovog plana prvi put dobilo toranj viši od 40 spratova. Naime, predviđena je izgradnja tri kule koje bi bile povezane trgovačkim centrom koji bi se nalazio u njihovom podnožju.

    Prema Odluci o provođenju urbanističkog projekta “Kongresni centar Sarajeva” iz 2016. godine, maksimalna visina “vertikalnih akcenata” nakon trećeg sprata Poslovno trgovačkog centra, oznake (odnosno kule) A je 29 spratova, oznake B 34 sprata, a oznake C 39 spratova.

  • Kada je riječ o hotelu, predviđene dimenzije su tri podzemne etaže, prizemlje i 26 spratova. Predviđeno je da bude izgrađen hotel sa 5 zvjezdica. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje