Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rudnik soli Tuzla apsolutni hit na Sarajevskoj berzi

Preuzmite sliku

Dionice Rudnika soli Tuzla aposlutni su hit na Sarajevskoj berzi u posljednjih petnaestak dana, izvještava Indikator.ba.

Cijena dionice ove kompanije, koja je u većinskom vlasništvu Vlade Tuzlanskog kantona, a u kojoj udio ima i tuzlanska Solana iz sastava AS Holdinga, skočila je sa 16 KM, koliko je iznosila početkom jula, na 25,00 KM koliko je dostigla na trgovanju juče, 5. avgusta. Dakle, u nekih mjesec dana dobila je na vrijednosti oko 56 posto.

Trgovanje dionicama je vrijednosno pojačano, a samo u posljednja dva dana promet je iznosio nešto manje od 90 hiljada KM.

Vlada Tuzlanskog kantona 72,6-odstotni je vlasnik Rudnika soli Tuzla, a tuzlanska Solana, preduzeće iz sastava tešanjskog AS Holdinga, ima udio od 9,4 posto. Solana je krajem prošle godine imala udio od 8,96 posto što znači da ga je blago u međuvremenu povećala.

Mnogi investitori već neko vrijeme pitaju se da li je na redu privatizacija Rudnika soli Tuzla. Mogući kandidati za ovu kompaniju su kupci njene slane vode – fabrika sode Sisecam soda Lukavac i Solana Tuzla.

Za 6. septembar zakazana je vanredna skupština društva na kojoj je predviđeno razrješenje članova Nadzornog odbora i imenovanje novih.

Rudnik soli Tuzla imao je u 2020. godini ukupan prihod od 13,7 miliona KM a ostvario je dobit od 577 hiljada KM.
U prvom polugodištu 2021. godine dobit je iznosila 380 hiljada KM, a poslovni prihodi iznosili su 6,77 miliona KM.

Kompanija zapošljava 133 radnika.

Kompanije ima udio od 20 posto u osnivačkom kapitalu tuzlanske Panonice, koja upravlja vještačkim jezerima u Tuzli, a posjeduje i manje udjele u Sarajevo-osiguranju i preduzeću SodaSo Holding d.d. Tuzla u stečaju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,