Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rudnik magnezita u Kladnju počinje sa radom nakon 22 godine

Preuzmite sliku

Rudnik magnezita u Kladnju od ponedjeljka će početi s radom,a na posao će se vratiti, za početak, dvanaest radnika.

Rezultat je to danas potpisanih Ugovora o poslovno – tehničkoj saradnji između ”Rudnika nemetala Kladanj” d.o.o. Kladanj i ”Rudara” d.o.o. Tuzla i Ugovora o prenosu Ugovora o koncesiji na eksploataciji magnezita na ležištu ”Konjuh” u općini Kladanj.

Naredne sedmice trebale bi početi pripremne i geološko – istražne radnje, a eksploatacija prvih tona magnezita očekuje se za oko godinu dana.

Ugovorima su definirana međusobna prava i obaveze Rudnika i ”Rudara” od čega je najznačajnije da ”Rudar” od danas preuzima u stalni radni odnos 12 uposlenika, da u naredne tri godine planira zapošljavanje novih minimalno 45 radnika, kao i investiranje od minimalno dva miliona KM u istom periodu.

Također, ”Rudar” se, kao novi koncesionar, obavezao da će jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 138.000 KM uplatiti u dvije jednake rate.

Prvu ratu uplatiće u roku od 20 dana od dana potpisivanja Ugovora, a drugu najdalje u roku od jedne godine nakon početka proizvodnje, za što će osigurati bankovnu garanciju.

Za jednog radnika Rudnika nemetala Kladanj, koji je stekao uvjete za penzionisanje, sredstva će osigurat Vlada TK.

Zadovoljan rezultatom tromjesečnih aktivnosti Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Vlade TK, pomoćnik ministra resornog ministarstva Bahir Imamović kazao je da ovo može biti jedan pilot projekt kako bi trebalo i druge projekte provoditi, zaposliti postojeće i nove radnike, kako bi se počeli puniti penzioni i fondovi zdravstvenog osiguranja.

Ruda magnezit veoma je tražena na tržištu i planira se magnezit iz Kladnja izvoziti u EU. (indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,