Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rok bio 1. april: Mlijeko u BiH, uprkos najavama, još uvijek ne poskupljuje

Preuzmite sliku

Proizvođači iz obaju entiteta su početkom prošle sedmice uputili dopis svim prerađivačima u BiH u kojem su naveli kako je od 1. aprila minimalna cijena mlijeka standardne kvalitete 0,95 KM po litri. Zaprijetili su i obustavom isporuke mlijeka te gašenjem proizvodnje ako njihovi zahtjevi ne budu poštovani.

Međutim, to se u petak nije dogodilo, a predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda u RS-u Čedomir Borojević rekao je za Glas Srpske da nije lako prestati s isporukom, ali da farmeri ne odustaju od svojih zahtjeva.

– Situacija se mijenja na dnevnom nivou i vidjet ćemo hoće li se nešto promijeniti za desetak dana. Na mojoj farmi dnevno se proizvodi 4200 litara i zamislite, kada bih ja to sve morao baciti, koliki bi to bio gubitak. U pitanju je i sudbina 30 zaposlenih, od čega je 15 samo na farmi – rekao je Borojević. Dodao je kako je cijena mlijeka u ovom trenutku jako niska.

– Na moju godišnju proizvodnju od 1,300.000 litara isporučenog mlijeka za ovih nekoliko godina na gubitku sam i više od milion KM – rekao je. Vlasnik bilećke mljekare Pađeni Nenad Vukoje kaže kako još nisu “pali” nikakvi dogovori, ali ako sve mljekare prihvate ponuđenu cijenu, uklopit će se i oni.

– Ne možemo mi ići iznad ili ispod ostalih. Ali odmah sada je nemoguće stvoriti proračun koji nema nitko od nas. Ne možemo u trgovinama preko noći podići cijene jer postoje neke klauzule u ugovoru koji kažu da se promjena cijena mora najaviti mjesec dana unaprijed. Vidjet ćemo šta će biti – rekao je Vukoje. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,