Utorak, 7. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Radnici tuzlanskog Polihema još ne priznaju poraz za Hotel Stella u Neumu

Preuzmite sliku

Najavljuje se konačno rješenje sudbine Hotela Stella u Neumu koji bi uskoro mogao biti privatizovan.

Ustavni sud FBiH je razriješio spor nadležnosti između federalnog i kantonalnog nivoa u korist Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ali, treba reći i to da radnici tuzlanskog Polihema, koji su za vrijeme socijalizma hotel i podigli, još ne priznaju poraz.

Kompletan predmet privatizacije je, prema odluci Ustavnog suda FBiH, predat u nadležnost Agencije za privatizaciju HNK-a, koja će nastaviti gdje je stala prije početka spora. Najavljuje ponovno objavljivanje javnog poziva za prodaju i skoru privatizaciju državnog kapitala od 62,43 posto u hotelu.

Hotel Stella je izgradio privredni subjekt Polihem d.d. Tuzla. Radnici su poslijeratnim odvajanjem hotela od Polihema ostali bez vlasničkog udjela koji je pripao državi te ne odustaju od pravne borbe za dionice.

Država ne može tek tako isknjižavati vrijedniju imovinu i reći da je to samo državno, a ostatak će dijeliti sudbinu dioničara. To nema nikakve logike niti ima uporišta ni u jednom propisu koji reguliše postupak privatizacije“, kaže Sanel Nezirić, advokat dioničara Polihema.

Općinske vlasti Neuma početak privatizacije čekaju s nestrpljenjem. Smatraju da će se njome popraviti uvjeti za radnike koji će raditi u hotelu i obogatiti turistička ponuda Neuma.

Hotel Stella je u teškoj ekonomskoj situaciji i posluje s gubicima. Rješenje nagomilanih problema, nadaju se nadležni, doći će s privatizacijom koja bi mogla biti završena već u narednih šest mjeseci. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,