Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Putevima Valtera” do 100.000 kineskih turista u BiH

Preuzmite sliku

Projekat “Putevima Valtera”, koji su predstavnici Bosne i Hercegovine i Srbije nedavno predstavili na Samitu zemalja jugoistočne Evrope s Kinom, ima za cilj da u ove dvije zemlje dovede stotine hiljada turista narednih godina.

Statistike u Bosni i Hercegovini govore da je prethodnih godina broj ovih turista upetorostručen, a nadležni se slažu da je to velika prilika koju treba znati iskoristiti.

-Imajući u vidu viznu liberalizaciju i ovaj projekat, naše ambicije su da broj turista za godinu bude dva ili tri puta veći. Ja sam govorio o cifri od 100.000 i mislim da je to dostižno. Mislim da je to velika šansa za cijeli region, kazao je za Radio Slobodna Evropa Mirko, Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Budući da je zvanično oko 300 miliona ljudi odgledalo film “Valter brani Sarajevo”, a barata se čak i cifri od oko 700 miliona, primijećeno je da je to veliki potencijal, kazala je Azra Džigal, savjetnica ministrice okoliša i turizma FBiH.
– Imali smo određene prepreke kada je riječ o dolasku tih turista, a prva prepreka je bio vizni režim koji je bio na snazi, a koji je odnedavno riješen, kazala je Džigal.

Tokom aranžmana kineski turisti obilaze Beograd, gdje posjećuju Kuću cvijeća i sve destinacije koje su povezane sa bivšim komunističkim sistemom.

– U Sarajevu obilaze stari grad i lokacije gdje se snimao Valter brani Sarajevo. Smatram da im se ne može samo predstaviti Valter, nego im moramo dati kompletnu sliku Sarajeva, kaže za RSE Denis Hajdarević, iz turističke agencije Nebo tours.

Kineskim turistima, kako navodi Amar Krapuš, viši kustos u Historijskom muzeju BiH, jako je zanimljiv lik samog Vladimira Perića Valtera izrađen bakrorezom, te ih interesuju i eksponati koji pričaju priču o njemu ( karte, njegove naočare i dr).

– Jednostavno je Vladimir Perić Valter kod njih jako popularan i onda se sve više interesuju za naslijeđe Drugog svjetskog rata, kazao je Krapuš. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,