Nedjelja, 21. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Provozajte se novom dionicom autoputa Banja Luka – Doboj (VIDEO)

Danas je za saobraćaj puštena posljednja dionica autoputa Banjaluka – Prnjavor, čime je u cjelosti završena izgradnja autoputa Banjaluka – Doboj u dužini od 72 kilometra, za šta je utrošeno 402 miliona eura.

Tokom radova na posljednjoj dionici su primjenjena brojna napredna tehnološka rješenja uz korištenje vrhunske savremene mehanizacije.

Projektovanje i izgradnja obuhvatilo je dionicu u dužini od 35.300m.

Na ovoj dionici, složeni hidrografski i topografski uslovi zahtijevali su projektovanje velikog broja inženjerskih objekata i konstrukcija – mostova, konstrukcija za zaštitu kosina i jednog vještačkog tunela, pišu Nezavisne novine.

Investitor je JP „Autoputevi Republike Srpske“, a izvođač radova zajedničko preduzetništvo “Integral inženjering i Granit”.

Nadzor nad izgradnjom vršilo je zajedničko preduzetništvo “Krebs + Kiefer Eastern Europe GmbH” (Njemačka) i H.P. “Gauf Ingenieure – JBG” (Njemačka).

Dionica autoputa između Prnjavora i Doboja u dužini od 36,6 kilometara puštena je 11.9.2016. godine u saobraćaj, dok je 01.10.2017. svečano puštena u saobraćaj poddionica od petlje “Mahovljani” do sela Drugovići u dužini od 10 kilometara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,