Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poziv bh. kompanijama zainteresovanim za podršku ostvarivanju pristupa međunarodnim tržištima

Preuzmite sliku

USAID projekt “Diaspora Invest” je raspisao poziv prema domaćim kompanijama koje su zainteresovane za podršku u povezivanju i ostvarivanju pristupa međunarodnim tržištima.

Prilika je dostupna za sve kompanije (d.o.o., d.d.) koje žele da izvoze robe i usluge, te im je potrebna podrška u različitim aspektima pripreme i realizacije ovih aktivnosti.

– USAID će, u saradnji sa lokalnim partnerima, izvršiti mapiranje i angažovati eksperte iz bosanskohercegovačke dijaspore, iz oblasti izvoza, prodaje i distribucije koji mogu pomoći firmama iz Bosne i Hercegovine da se pripreme za izvoz na strana tržišta, otvore nova vrata i povežu se sa potencijalnim klijentima. Trenutno smo u prvoj fazi realizacije gdje želimo prikupiti prijave zainteresovanih domaćih kompanija, kako bismo njihovim zahtjevima i potrebama mogli prilagoditi sve segmente aktivnosti u narednom periodu – poručuju iz projekta.

Kompanije će kroz ovu saradnju moći osigurati identifikaciju potencijalnih tržišta i kupaca. To uključuje istraživanje i analizu tržišnih trendova, lanaca opskrbe i vrijednosti, organiziranje B2B veza, identificiranje ciljnih kupaca i njihovih potreba te identificiranje najboljih kanala za kontakt.

– Posrednici za izvoz i pristup međunarodnim tržištima mogu pomoći u izgradnji odnosa s potencijalnim izvoznim partnerima. To uključuje podršku umrežavanju s izvoznim agentima, distributerima i drugim partnerima koji mogu pomoći vašoj kompaniji da se poveže s potencijalnim izvoznim kupcima. Također, mogu osigurati preporuke za usklađenost i dokumentaciju, što uključuje pomoć u pripremi standarda izvoza, certifikata i dokumentacije te osigurati da vaša kompanija bude u skladu sa svim relevantnim izvoznim propisima – dodaju organizatori poziva.

Podrška stručnjaka iz dijaspore, koji imaju lokalno iskustvo rada u zemljama-domaćinima, olakšat će komunikaciju i koordinaciju.

– Kompanije trebaju predstaviti koje proizvode i usluge imaju, šta od toga žele izvoziti, te koja tržišta i u kojem formatu smatraju pogodnim i interesantnim – kako bismo započeli proces istraživanja. Kroz konkretne aktivnosti želimo pokazati koliko dijaspora može pomoći na ovom putu – zaključuju iz projekta.

Za podršku kompanije mogu aplicirati putem linka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje