Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Povratničke zajednice će imati prioritet u programu izvoza mesa u Tursku

Preuzmite sliku

Federalni premijer Fadil Novalić i ministri raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić bili su domaćini susreta s delegacijom Republike Turske na čelu sa zamjenikom ministra poljoprivrede Mehmetom Danisom i savjetnikom predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana za Balkan Sabrijem Demirom.

“Više od 500 porodičnih gazdinstava su korisnici ovog programa i prioritet će imati gazdinstva iz povratničkih zajednica. Ovim smo zaokružili jedan proces, od podrške razvoju stočarstva do pronalaska garantovanog kupca mesa.

Podigli smo transparentnost u doniranju stoke, osiguravamo kvalitet i radimo u saradnji s Veterinarskim fakultetom u Sarajevu. Sarađujemo sa odgovornim poduzetnicima u lokalnim zajednicama, uključujemo mlade i pružamo šansu održivom razvoju. Napore Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica je prepoznao premijer Novalić, kao i visoka delegacija iz Turske, te možemo s ponosom reći da imamo njihovo potpuno povjerenje i da je ovo samo početak.

Kroz primjer uspješne saradnje na izvozu mesa, povratnička zajednica će se pokazati kao kredibilan partner za izvoz poljoprivrednih proizvoda u budućnosti. Imamo tržište za naše proizvode, a ja vjerujem u naše vrijedne ljude koji će ovo povjerenje opravdati”, zaključio je ministar Ramić.

U sklopu posjete su prezentirane druge mogućnosti za proširenje saradnje, a najavljena je uspostava konzoricija koja će koordinirati ovaj izvoz, saopćeno je iz Kabineta ministra Ramića. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,