Srijeda, 21. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Postignut dogovor: Industrijska struja neće biti skuplja za najavljenih 30% (VIDEO)

Vlada Federacije BiH, Elektroprivreda i Udruženje poslodavaca FBiH postigli dogovor u vezi sa povećanjem cijene električne energije za poslovne subjekte u FBiH.

Podsjetimo, najavljeno povećanje je prema najavama trebalo iznositi i do 30 posto. Iz Udruženja poslodavaca FBiH upozorili su premijera i Vladu FBiH da bi povećanje cijene industrijske struje do 30 posto dovelo i do značajnih povećanja cijena prozivoda koji su na tržištu što bi u konačnici bio udar na džep građana Bosne i Hercegovine.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH ranije su istakli kako ne vide opravdan razlog za povećanjem cijene električne energije.

Ovim povodom danas je u Direkciji kompanije Bingo u Tuzli održan sastanak poslodavaca i predstavnika Elektroprivrede BiH na kojem je dogovoreno da se ipak neće ići sa poskupljenjem električne energije za poslovne subjekte u FBiH do 30 posto već da će to povećanje iznositi do 5 posto što nebi trebalo predstavljati veliki udar za poslovne subjekte u FBiH.

Predsjednik Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona Ramiz Karić je u izjavi za medije kazao kako bi najavljeno povećanje električne energije do 30 posto imalo negativne konotacije za privredu u BiH.

“Poslodavci crpe maksimalno sve resurse kako bi povećali plate radnicima i tako zadržali radnu snagu koja masovno odlazi u zemlje EU. Najavljeno povećanje industrijske struje do 30 posto bukvalno bi doveo u pitanje opstanak na tržištu mnogih privrednika” – upozorio je Karić.

Povećanje električne energije do 5 posto ne bi trebalo imati uticaja na povećanje cijena proizvoda na tržištu smatra Mensur Alić predsjednik Skupštine poslodavaca Grada Tuzla i vlasnik kompanije Menporm.

“Vlada FBiH osjetila je veliki bunt poslodavaca na vijest o mogućem povećanju električne energije do 30 posto tako da su supustili daj procenat poskupljenja na evo da kažem prihvatljivih do 5 posto. Taj procenat kao patrioti ove države treba da prihvatimo, a istovremeno i pronađemo način za neke nove uštete kako građani BiH nebi to osjetili na poskupljenju proizvoda i usluga. Ovo je dokaz da se sve može dogovoriti kada postoji dobra volja” smatra Mensur Alić.

Direktor Elektroprivrede BiH, Bajazit Jašarević je kazao da na povećanju cijena električne energije nije insistirala Elektroprivreda.

Prema njegovim riječima na berzi cijena električne energije došlo je do povećanja cijena od preko 27 posto.

“Zajedno sa Vladom FBiH pokušavamo i čini se da smo uspjeli da to povećanje bude do 5 posto” – kazao je Jašarević.

U narednom periodu poslovni subjekti u FBiH potpisati će nove ugovore po kojima će plaćati elektrićnu energiju po novoj tarifi uz dogovoreno povećanje do 5 posto. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje