Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poslovni potez oktobra: Spašavanje Fabrike obuće Aida

Preuzmite sliku

Ulaganjem 600.000 KM u renoviranje proizvodnih pogona Fabrike obuće Aida iz Tuzle s namjerom da se u njima zaposli između 600 i 800 radnika i nastavi proizvodnja cipela za renomirane svjetske robne marke kompanija Intal BH će definitivno zaustaviti višegodišnju ekonomsku i socijalnu agoniju fabrike.

Nju, kao što se pokazalo tamošnja vlast finansijskim injekcijama u proteklih dvadesetak godina u više navrata nije mogla oporaviti. Iz tog razloga je portal Indikator.ba ovaj poslovni potez direktora Intala BH Alije Šehovića izabrao za najbolji poslovni potez u domaćoj ekonomiji tokom minulog mjeseca oktobra.

Na drugom mjestu prema rangiranju ovog portala našla se odluka belgijske kompanije Alplast (proizvodi aluminijske sisteme) da u proizvodne pogone u Konjicu uloži 30 miliona eura i u naredne tri godine zaposli 300 radnika. Tome će prethoditi izgradnja novih objekata i investiranje savremene opreme.

Započinjući izgradnju novih pogona za preradu voća i povrća u dobojskoj Bosanki u što investira 25 miliona eura na listu najboljih poslovnih poteza u oktobru Indikator.ba dopisuje i Benkons grupu iz Azerbejdžana. U ovim pogonima biće otvoreno 250 novih radnih mjesta i mnogo više vanjskih saradnika i kooperanata. Sve to najavljuje da bi voće i njegova prerada u skoroj budućnosti ponovo moglo biti motor ekonomskog razvoja ovog kraja.

REGIJA: Preventov pohod na Cimos  – Bez konkurencije najbolim poslovnim potezom u regiji po ocjeni portala Indikator.ba je ponuda Nijaza Hasotra vlasnika ASA Preventa i Prevent Dev da za 250 miliona eura kupi slovenskog Cimosa u čijim pogonima radi 7.000 zaposlenih. Ovo preuzimanje Hastor je kreirao sa partnerima iz Rusije, a konkurencija im je desetak ponuđača iz Njemačke, Italije. Španije, SAD…

Hrvatski miniustar privrede Ivan Vrdoljak u intervjuu za Tanjug pozvao je srbijanske investitore da ulažu u ovu susjednu zemlju jer je ona most ka tržištu od 500 miliona ljudi, što je po ocjeni realizatora projekta „Izbor najboljeg poslovnog poteza“ značajan podstrek regionalnoj ekonomskoj saradnji u trenutku kada vanjskotrgovinska razmjena između ove dvije države bilježi obostrani rast.

Američki Key Safety Systems prepoznao je otvorenost Makedonije za strane investicije i objelodanio odluku da će u toj državi izgraditi tvornicu vazdušnih jastuka u kojoj će do 2017. godine zaposliti 1.000 radnika. Tu investiciju će podržati i Svjetska banka.

EVROPA: Najveća privatizacija u Italiji – Odlukom o djelomičnoj prodaji nacionalne pošte Vlada Italija pokrenula je najveću privatizaciju u proteklih deset glodina što je po izboru portala Indiukator.ba najbolji poslovni potez u Evropi tokom oktobra 2015. godine. Pošta ima više od 30 miliona klijenata sa štednim depozitoma od 420 milijardi eura. Ovom prodajom Vlada će zaraditi 3,9 milijardi eura. Vlada Italije najavila je i djelomičnu prodaju državne željeznice, te mreže i kontrole avionskog prometa.

Na oktobarskoj listi najboljih poslovnih poteza u Evropi po ocjeni portala Indikator.ba našao se i službeno podnesen zahtjev francuskog proizvođača automobila Renault za preuzimanje marke Moskvič u namjeri da oživi proizvodnju legendarnog automobila iz sovjetske ere. Fabrika je 2001. prestala sa proizvodnjom a 2007. je likvidirana.

Trećeplasirana na oktobarskoj listi je mađarska naftna i plinska grupa MOL nakon što je objavila da je s talijanskim Eni Internationalom potpisala sporazum o kupnji njegove mreže benzinskih stanica Agip u Mađarskoj. MOL će postati isključivi vlasnik kompanije Eni Hungaria, koja upravlja sa 183 benzinske stanice brenda Agip u Mađarskoj.

Britanci su kineskoj kompaniji C banner International Holdings iz Kine prodali najstariji lanac prodavnica igračaka Hamleys i zaradili 136 miliona eura, što je u poslovnoj javnosti dočekano sa velikim iznenađenjem. Riječ je o kultnoj britanskoj kompaniji staroj 255 godina koja je u posljednjih nekoliko godina prodaju razgranala po čitavom svijetu.

SVIJET: Nastanak najveće farmaceutske kompanije – Najbolji poslovni potez u svijetu u oktobru izabran je nakon što je grupa Allergan sa sjedištem u Irskoj započela pregovore sa Pfizerom o mogućem spajanju koje će ujediniti američke kreatore Botox i Viagru stvarajući najvećeg svjetskog proizvođača u farmaceutskoj industriji. Ako budu udružili snage dva giganta biće vrijedna više od 300 milijardi dolara čime će preteći Johnson&Johnson. Dok su trajali pregovori vrijednost dionica Allergana su na berzi skočile za deset procenata.

Na drugom mjestu je odluka američkog prozvođaća automobila Ford da u Kini uloži 1,8 milijardi dolara kako bi proširio istraživanja i razvoj u ovoj zemlj kao najvećem tržištu u svijetu.

Trećeplasirani prema ovom rangiranju je pregovor kompanije Dell s kompanijom EMC o spajanju vrijednom 50 milijardi američkih dolara što se smatra najvećim IT spajanjem u istoriji. EMC se bavi proizvodnjom softvera za skladištenje podataka u podatkovnim centrima.

Karakteristika poslovnog odlučivanja tokom oktobra je da je dobrih i strateških spajanja, preuzimanja i investiranja u BiH, regiji i Evropi bilo znatno manje nego u većini proteklih mjeseci.

(Priredio: Hajdar Arifagić/Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje