Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ponovo mogući moratoriji na kredite u FBiH

Preuzmite sliku

Na osnovu informacija koje upućuju na nastavak otežanih uslova poslovanja, moguća ograničenja u odvijanju poslovnih aktivnosti, naročito zbog uticaja “trećeg vala“ pandemije virusnog oboljenja „COVID-19“, Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavila je odluke o izmjenama odluka o privremenim mjerama koje subjekti bankarskog sistema (banke, mikrokreditne organizacije i lizing društva) primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem “COVID-19“.

Odlukama FBA iz avgusta 2020. godine utvrđen je rok za podnošenje zahtjeva za nekom od posebnih mjera, zaključno sa 31.12.2020. godine.

Uvažavajući trenutne okolnosti, procjenu mogućih mjera i ograničenja koja će dodatno otežati oporavak poslovnih aktivnosti, FBA smatra da je neophodno omogućiti podnošenje zahtjeva za moratorij i druge posebne mjere u skladu sa rokovima koji se utvrđuju odlukama.

Građani i privredni subjekti imaju mogućnost podnošenja zahtjeva za moratorij koji može trajati do 30.6.2021. godine i ostale posebne mjere koje mogu trajati do 31.12.2021. godine.

Nove odluke FBA nemaju efekte na klijente i ugovorene mjere podrške koje imaju istek nakon navedenih rokova, u skladu sa odlukama iz avgusta 2020. godine.

Odluke stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenim novinama Federacije BiH“. Prijedlozi odluka su objavljeni u rubrici Propisi u pripremi. (Biznisinfo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,