Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počinje sajam u Tuzli: Domaći med dominira kvalitetom

Preuzmite sliku

Međunarodni sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda Medena 2018. održat će se u Tuzli sutra i prekosutra, sa posebnim akcentom na domaće pčelinje proizvode, ali i potrebu očuvanja pčele kao jedne od trenutno najugroženijih vrsta na svijetu.

Na Sajmu se očekuje više od 200 izlagača, što ga čini najvećim sajmom ovog tipa u BiH, a na njemu će po četvrti put biti organizovano i stručno ocjenjivanje meda, gdje je prijavljeno oko 300 uzoraka iz 18 zemalja sa tri kontinenta.

– Pored predstavljanja pčelinjih proizvoda, osnovni razlog za organizaciju Sajma je borba za pčelu, koja evidentno nestaje. Na području Živinica, otkako je krenula proizvodnja kornišona, jednostavno su nestale pčelinje zajednice, a slično je i u Krajini nakon uvođenja maline i kupine, kazao je Muradif Kalesić, predsjednik Saveza pčelara TK-a, koji je i organizator Sajma, prenosi Oslobođenje.

Na području TK postoji 15 udruženja pčelara, koja okupljaju više od 600 pčelara i njihovih 45 hiljada košnica. Ovo Tuzlanski kanton stavlja na prvo mjesto po potencijalu i proizvodnji meda u regiji, a prednjači i po kvaliteti, što dokazuju analize koje posljednje četiri godine radi Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli.

– Prije pet godina analizu meda niko nije radio u BiH, a mi sad imamo oko 300 uzoraka iz cijelog svijeta i to je ubjedljivo najveća analiza meda u Evropi. Ono što je važno jeste da je naš med jako dobro ocijenjen. Mi zbog nerazvijene poljoprivrede imamo djevičanski čist med izuzetnog kvaliteta. Ovakvim sajmovima nastojimo razviti svijest kod ljudi da kupuju naš med, jer time pomažu i nama, ali i čuvaju svoje zdravlje, kazao je Šefik Čivić, predsjednik Udruženja pčelara Nektar.

Pčelari su ove godine imali slabiju proizvodnju nego što je planirano, ali, kažu, ne žele kukati. Da bi u budućnosti bolje razumjeli svoje pčele, sve češće sarađuju sa naučnom zajednicom, koja posljednjih 10 godina aktivno edukuje domaće pčelare.

– Univerzitet u Tuzli je jedina institucija koja temeljno radi naučnoistraživački rad iz oblasti pčelarstva, bez ikakve pomoći države. Imamo tri doktorata u proceduri, a za njih je vezana cijela regija, odnosno univerziteti od Zagreba do Skoplja, a sve kako bi pčelarstvo doveli do razine za koju ima potencijala, kazao je profesor Tehnološkog fakulteta Midhat Jašić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,