Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Održani ‘Poslovni susreti izvrsnih kompanija Tuzlanskog kantona’

Preuzmite sliku

Manifestacija “Poslovni susreti izvrsnih kompanija Tuzlanskog kantona“održana je jučer u Tuzli u organizaciji Dun & Bradstreeta, najvećeg globalnog provajdera poslovnih podataka, uz podršku Grada Tuzle i Američke privredne komore u BiH.

Predstavljene su analitika poslovanja kantonalnih kompanija i uspješne poslovne priče te dodijeljeni certifikati bonitetne izvrsnosti najuspješnijima.

Prema riječima gradonačelnika Tuzle, u ovim nestabilnim ekonomskim trenucima za cijeli svijet, potrebno je međusobno podijeliti razmišljanja i iskustva te donijeti ispravne odluke za budućnost privrede.

Prema saoćenju, to je razlog što se Grad Tuzla odlučio da zajedno s renomiranom američkom firmom Dun & Bradstreet učestvuje u organizaciji ovog događaja.

Prisustvovalo je 50 top-kompanija Kantona, uglavnom bonitetno izvrsnih, natprosječno ocijenjenih za poslovanje.

Ove kompanije preuzele su i međunarodno priznatu potvrdu kvaliteta – certifikat bonitetne izvrsnosti, koji ih stavlja u ravnopravan status s evropskim bonitetnio izvrsnim kompanijama jer su ocjenjivane istom metodologijom.

Riječ je o tuzlanskim kompanijama: Omerika, Itineris, Tuzla-Farm, SICON SAS, “RVI – 13. Mart“, JP SKPC “Mejdan“; iz Gradačca su to kompanije: Voker i Mlin Nezić, Lukavac Cement i 4K & Royal iz Lukavca te ELIN Motors Bosnia iz Živinica.

Najveće priznanja, Platinasti certifikat bonitetne izvrsnosti ponijeli su Tehnopetrol i Piemonte iz Tuzle.

Prema pokazateljima iz 2021., poslovni prihodi kompanija TK iznose 8,7 milijardi KM i veći su za 19 posto u odnosu na prethodnu godinu, a operativna dobit je veća od 717 miliona KM i veća je 46 posto u odnosu na prošlu godinu. Izvoz u iznosu od skoro 2 milijarde KM povećan je za 19 posto a broj zaposlenih u 2022. za 3,6 posto.

U Tuzlanskom kantonu je 19 posto bonitetno izvrsnih kompanija u odnosu na broj kompanija koji predaje završne izvještaje agenciji FIA, a one zapošljavaju 50% zaposlenih u kantonu, kreiraju 60% poslovnih prihoda kantona i ostvaruju 77% prihoda kompanija kantona, što najbolje govori o njihovom značaju za regiju u kojoj posluju pa i za čitavu BiH.

Na jučerašnjem skupu prezentirane su i tri priče uspješnih kompanija tuzlanske regije – Virgin Pulse iz Tuzle, koja je dio velike svjetske grupacije Virgin čiji je osnivač milijarder Richard Branson, a postala je značajna na bh. tržištu s više od 500 zaposlenih i investicijom od oko 40 miliona KM.

Druga priča je Wilderwise BH d.o.o. Živinice, kompanija koju čini tim talentovanih mladih i strastvenih profesionalaca koji su u Tuzli započeli proizvodnju malih kuća koje se proizvode za američko tržište.

Treća kompanija je Tehnopetrol iz Tuzle, koja je uspjela da odoli iskušenjima tranzicije i uspješno se održi, razvija i napreduje i u drugačijem poslovnom okruženju.

Zajednički zaključak je da su za uspjeh potrebna odgovornost, fleksibilnost, neovisnost, vjera u svoje sposobnosti i prije svega – ljubav prema poslu koji radite,saopćili su organizatori.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,