Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Održan GEFF i UniCredit banka energetski efikasan dan u Banja Luci (FOTO)

Preuzmite sliku

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD GEFF program, UniCredit banka Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelehih tehnologija, organizovali su “GEFF i UniCredit banka energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci.

Tokom događaja proizvođači i prodavači energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstaviti zelene tehnologije kao što su: toplotna pumpa, peć na pelet, energetski efikasni prozori i izolacija, čija implementacija u stanovima ili kućama omogućava značajne uštede novca, veći komfor doma, ali i smanjuje zagađenost zraka i na taj način koristi okruženju u kojem živimo.

Na „GEFF i UniCredit banka energetski efikasnom danu” posjetitelji su se mogli na jednom mjestu upoznati sa energetski efikasnim proizvodima kompanija Aluplast, Austrotherm, Luk, ThermoFLUX i Vaillant, ali i sa GEFF kreditnom linijom, koja se realizuje u saradnji sa jednom od partnerskih finansijskih institucija – UniCredit bankom Banja Luka, a putem koje se projekti energetske efikasnosti mogu jednostavno realizovati uz EU finansijski podsticaj do 20% od vrijednosti investicije.

Mjere energetske efikasnosti za cilj imaju smanjiti potrošnju električne i toplotne energije u domaćinstvima, te povećati udobnost i kvalitete života ljudi. Svaki građanin može trošiti energiju efikasno i pri tom uštediti novac. Primjenom energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima, kao što su visoko energetski efikasni prozori i vrata, sistemi za grijanje/hlađenje i sistemi koji se koriste za izolaciju, porodice mogu znatno smanjiti godišnje finansijske izdatke za energiju, održati kuću ili stan toplim tokom zime i uživati i u najvrelijim danima.

EBRD GEFF je razvio online Kalkulator energetske efikasnosti kako bi pomogao građanima BiH da saznaju koliko energije i novca mogu uštediti primjenom pristupačnih visoko energetski efikasnih tehnologija. Vlasnici stanova i kuća sada mogu samostalno izračunati uštede i saznati uz pomoć kojih tehnologija povećati energetsku efikasnost doma i smanjiti zagađenost zraka.

EBRD GEFF program

Kreditna linija za zeleno finansiranje (skraćeno GEFF) je program EBRD-a koji obezbjeđuje sredstva za povećanje energetske efikasnosti stanova i kuća. Ova kreditna linija namijenjema je i kompanijama koje proizvode i prodaju energetski efikasne tehnologije za domaćinstva. Finansiranje se vrši preko lokalnih partnerskih banaka.

Kako bi lista proizvoda koji ispunjavaju uslove za finansiranje bila dostupna svim građanima BiH, EBRD je razvila Tehnološki selektor, online katalog visoko energetski efikasnih tehnologija.

EBRD GEFF program se provodi uz podršku Evropske unije (EU), Federalnog ministarstva finansija Austrije (BMF) i Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), te u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (ECS).

Više informacija o GEFF-u potrežite na: https://ebrdgeff.com/ba/bs/ ili www.unicreditgroup.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje