Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemački gigant u metalnoj industriji Ringspann dolazi u BiH

Preuzmite sliku

Njemačka firma Ringspann dolazi u Bosansku Krupu, te se prva ulaganja i pokretanje proizvodnje planira do polovine 2019. godine.

Konstantan i predan rad s ciljem stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta u Bosanskoj Krupi još je jednom urodio plodom.

Nagađanja da u ovu lokalnu zajednicu dolazi njemački gigant u metalnoj industriji, firma Ringspann, na samom početku 2019. godine postala su realnost.

Potvrđeno je ovo na sastanku održanom u Općini Bosanska Krupa između načelnika Armina Halitovića i predstavnika pomenute njemačke firme Fabiana Maurera.

Ringspann je njemačka firma sa sjedištem u Bad Homburgu, jedna od vodećih proizvođača pogonskih komponenti u Evropi.

Mnoge poznate kompanije u strojarskom i pogonskom inženjerstvu, rukovanju materijalima, proizvodnji električne energije i zrakoplovnoj industriji uspješno surađuju s Ringspann-om. Među njima su i Rolls-Royce, BMW, Siemens, Tetra Pak. “Sa više od 70 godina iskustva u razvoju, dizajnu i proizvodnji, mi smo stručnjaci u inteligentnim tehničkim rješenjima. Imamo 450 zaposlenih u 16 međunarodnih kompanija, pružamo uslugu na licu mjesta, kao i brzu i pouzdanu isporuku. Proizvodni pogoni u najvažnijim regionima svijeta omogućavaju fleksibilnu proizvodnju orijentiranu na kupca. Ringspann svoje poslovne jedinice osim u Njemačkoj ima u SAD-u, Kini, Južnoj Africi, a od naredne godine i u Bosni i Hercegovini, odnosno u Bosanskoj Krupi”, kaže predstavnik Ringspann-a Fabian Maurer.

Ringspann će za početak unajmiti dvoranu u Poslovnoj zoni “Pilana”, već početkom 2019. godine instalirati strojeve i krenuti s proizvodnjom, uglavnom dijelova za električne bicikle čiji je najveći kupac BOSH, a onda početi sa izgradnjom vlastitih objekata na najprihvatljivijoj lokaciji koja će biti poznata u skorije vrijeme.

U sljedećoj godini Ringspann u Bosanskoj Krupi, u izgradnju proizvodnih pogona, planira uložiti 750 hiljada eura, a u 2020. godini najmanje milion eura. Na početku bi trebao zaposliti 10-ak radnika, a kasnije iz godine u godinu, shodno potrebama proizvodnje, povećavati broj.

Prvi poslovni partner, odnosno kooperant, u Bosanskoj Krupi Ringspannu će biti firma CNC N&K Tehnik Centar smještena u “Pilani”. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje