Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Negativan utjecaj Brexita: Funta nastavlja padati

Preuzmite sliku

Britanska funta pala je jutros na najniži nivo prema američkom dolaru u posljednjih 31 godinu, a akcije na berzama u Aziji oslabile su pod negativnim utjecajem glasanja o izlasku Britanije iz EU.

Za jednu funtu trenutno se dobija 1,2829 dolara, što je najmanje od sredine 1985. godine.

Japanski berzanski indeks Nikei oslabio je za tri procenta, a berze u Hong Kongu i Seulu izgubile su po više od dva posto vrijednosti. Vrijednost akcija na berzi u Sidneju umanjena je za 1,4 posto.

Velika rasprodaja počela je u Evropi jučer u poslijepodnevnim satima, kada je prvi čovjek Banke Engleske rekao da “postoje dokazi da su neki rizici počeli da se kristalizuju” poslije referenduma na kojem je 23. juna izglasan izlazak Britanije iz EU.

U izvještaju Komisije za finansijsku politiku ove banke navodi se da je će finansijska stabilnost zemlje u budućnosti biti suočena sa “izazovima”.

Banka Engleske olakšala je kapitalne uslove za komercijalne banke da bi olakšala davanje kredita, a analitičari smatraju da je ova institucija spremna da dodatno olabavi monetarnu politiku kako bi podržala britansku ekonomiju. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,