Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nastavljen rast vanjskotrgovinske razmjene između Njemačke i BiH

Preuzmite sliku

Njemačka vanjska trgovina sa zemljama jugoistočne Evrope je i u 2016. zabilježila rast. Sa 6,1 posto rast je čak i natprosječno velik u odnosu na ukupnu vanjsku trgovinu Njemačke koja se povećala za 0,9 posto.

U Bosnu i Hercegovinu je iz Njemačke izvezena roba u vrijednosti 827 miliona eura, dok je uvoz iz Bosne i Hercegovine iznosio 622 milona eura, što je za 33 miliona više nego u 2015.

Zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH Martin Gaber rekao je da je takav razvoj dijelom rezultat povećane konkurentnosti preduzeća iz zemalja jugoistočne Evrope, a dijelom i promjena koje se tiču tržišta dobavljača, gdje je znatno primjetno povlačenje njemačkih kupaca iz Azije i preorijentisanje na dobavljačka tržišta u jugoistočnoj Evropi, javlja Fena.

“Iz ugla Bosne i Hercegovine, veoma je pozitivna vijest da je njemački uvoz iz ove zemlje porastao za 5,5 posto. To još jedan dokaz da su bosanskohercegovačke kompanije na pravom putu, jer je izvoz ključ rasta i uspjeha” dodao je Gaber.

Savezni ured za statistiku objavio je da je ukupan njemački izvoz porastao za oko jedan posto, a isporuke u 13 zemalja jugoistočne Evrope u 2016. su porasle za 4,25 posto na oko 79 milijardi eura, što predstavlja porast za više od tri milijarde eura u odnosu na 2015. S druge strane, uvoz iz tih zemalja je porastao za 8,36 posto na 69,3 milijarde eura, saopćeno je iz Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,