Utorak, 7. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nastavljaju se nezakonite pozajmice BH Pošte za isplatu penzija

Preuzmite sliku

Vlada FBiH dala je saglasnost Skupštini JP BH Pošta d o o. Sarajevo da izvrši prestruktuiranje raspolozivih novčanih sredstava u iznosu od 45.000.000 KM u razdoblju od 1.1.2017 godine do 30.6 2017. godine, koja će biti plasirana prema Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje Mostar za isplatu penzija korisnicima koji primaju penziju putem JP “BH Pošta” d o o. Sarajevo.

Ovo javno preduzeće i Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje Mostar zaključit će odgovarajući ugovor, odnosno Aneks ugovora za prestruktuiranje raspoloživih sredstava kojim će biti regulisana međusobna prava i obaveze vezane za plasman i vraćanje tih sredstava, uz naknadu za njihovo korištenje koja će na dnevnom osnovu iznositi 0,0081 posto, a u skladu sa važećim propisima i općim interesima. Ova odluka primjenjivat će se do 30. 6. 2017. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ured za reviziju u Federacije BiH u revizorskom izvještaju za BH Poštu za 2015. godinu naveo je da davanje pozajmica Federalnom zavodu PIO za isplatu penzija nije u skladu sa zakonom, javlja Indikator.

– Davanje pozajmica Federalnom zavodu PIO/MIO u svrhu isplate penzija nije u skladu sa odredbama člana 41. Zakona o javnim preduzećima u Federaciji BiH, obzirom da su prema istom članu Zakona takve aktivnosti strogo zabranjene, naveli su federalni revizori u svom izvještaju.

BH pošta davala je pozajmice Federalnom zavodu PIO u više navrata.

Zamjenik direktora Federalnog zavoda PIO Ivan Rogić rekao je početkom novembra medijima da je Zavod u deficitu većem od 212 mil KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,