Utorak, 7. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nakon otvaranja stečajnog postupka: Radnici “Dite” do daljnjeg ostaju u Fabrici

dita
Preuzmite sliku

Radnici Fabrike deterdženata “Dita” Tuzla su jednoglasno donijeli odluku da ostaju u krugu Fabrike, te da  niko izuzev radnika „Dite”, ili osoba koja imaju njihovu saglasnost, ne smije ući u upravnu zgradu Fabrike, a ovo se posebno odnosi na stečajnog upravnika, prenosi RTV Slon.

Naime, radnici podsjećaju da je Općinski sud u Tuzli dana 18.03.2015.godine otvorio stečajni postupak nad imovinom “Dite”. Ovim je započeta nova faza dugogodišnje borbe radnika ove fabrike, kako kažu, za ostvarenje temeljnih ljudskih i radničkih prava, koja su ugrožena privatizacijskim i post-privatizacijskim kriminalom (preko 40 neisplaćenih plata, neuplaćeni doprinosi za PIO itd.).

Radnici ponovo zahtjevaju od stečajnog upravnika da pod hitno u Fabriku, dovede direktora Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, ministra energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona, predsjednicu granskog sindikata hemije i nemetala Federacije Bosne i Hercegovine i direktora kantonalnog poreznog ureda Tuzla.

Naglašavaju da su jedinstveni i spremni do daljnjeg ostati u Fabrici, koju su sačuvali od devastacije tokom posljednjih godina, te da neće dozvoliti da se zakoni primjenjuju selektivno kakva je uglavnom bila dosadašnja praksa.

„Apelujemo na javnost i sve ostale radnike u BiH da solidarno djelujemo na zaštiti i ostvarenju prava svih radnika u BiH, te da preostale fabrike zajednički sačuvamo od daljnjeg uništavanja. Od nadležnih institucija očekujemo da djeluju u skladu sa zakonom, u duhu temeljnjih principa vladavine prava i poštivanja osnovnih ljudskih prava, kako bi “Dita” postala svijetli i pozitivni primjer Fabrike koja je spašena i revitalizivana nakon privrednog kriminala“, navodi se u saopćenju Sindikata. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,