Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najveći dužnici po pitanju koncesija su JP Elektroprivreda BiH Zavisno društvo Rudnici Kreka i ZD RMU Đurđevik

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Informaciju o nadzoru, provjeri rada koncesionara i praćenju izvršenja koncesionih ugovora.

Cilj Informacije je bio da se Vlada TK upozna sa radom koncesionara i izvršavanjem obaveza obje ugovorne strane, koncesora i koncesionara, te da se kroz određene prijedloge poboljša stanje u ovoj oblasti, izjavio je Zvonko Lovrić, zamjenik predsjednika Komisije za koncesije TK.

– Kao koncesore imamo četiri ministarstva: poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prostornog uređenja i zaštite okolice, obrazovanja nauke, kulture i sporta i industrije energetike i rudarstva sa ukupno 38 ugovora – navodi on.

Ministarstva, kao koncesori izvršavaju svoje obaveze, redovno, donose rješenja ili odluke o plaćanju koncesionih naknada za korištenje predmeta koncesije.

Istakao je veliki problem dugovanja, čiji se iznos od preko 90 posto odnosi na dva državna preduzeća, a najveći dužnici po pitanju koncesija su JP Elektroprivreda BiH Zavisno društvo (ZD) Rudnici Kreka i ZD RMU Đurđevik, dodavši da je dug navedenih preduzeća preko sedam miliona KM.

Od januara tekuće godine ova privredna društva nemaju ugovore o koncesiji, naglasio je, te dodao da samim time nemaju odobrenje za eksploataciju.

Vlada TK nije prihvatila tekst protokola o načinu izmirivanja obaveza po osnovu obračunatih, a neuplaćenih koncesionih naknada za JP „Elektroprivreda BiH“ dd Sarajevo i ZD Rudnik mrkog uglja „Đurđevik“ d.o.o. Đurđevik.

Resorni ministar industrije energetike i rudarstva u Vladi TK, Srđan Mićanović obrazložio je da je protokol trebao da glasi na iznos od 536.000 KM u 19 rata, a Vlada TK se kako navodi on nije odlučila na ovakav potez iz razloga, jer je ovo Rudniku Đurđevik peti protokol, istakavši da već četiri puta nisu poštovali dogovorenu dinamiku o protokolu plaćanja, dodavši da Rudnik Kreka ima veća potraživanja, ali da također ne izmiruje svoje obaveze.

Ocijenio je da je alarmantno da ZD RMU Đurđevik i Kreka od 31. 12. 2014. nemaju dozvolu za eksploataciju, jer zbog isteka ugovora koji nisu obnovljeni.

Dodao je da je uputio dopise svim mjerodavnim institucijama, upoznavši ih sa navedenom problematikom, pozivajući ih da se aktivno uključe u rješavanje problema, međutim, kako ističe nije dobio povratnu informaciju.

Istakao je da 80 posto od sredstava dugovanja pripada općinama, a 20 posto kantonima, te treba imati u vidu da i općine računaju na sredstva u budžetima.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je zaključak da u narednom periodu neće podržati nijedan prijedlog reprograma obaveza po osnovu neizmirenih koncesionih naknada za koncesore koji uredno ne izmiruju svoje tekuće obaveze po potpisanim koncesionim ugovorima, ističe on.

Dodao je da će Vlada TK tražiti od mjerodavnih institucija koje su nadležne za koncesije, prvenstveno od federalnog inspektora da izađu na teren i utvrde činjenično stanje, naglasivši da se moraju riješiti navedeni problemi u pogledu koncesija, te da državna društva neće imati privilegije nad privatnim. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje