Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Milionske štete zbog otežanog izvoza krastavaca iz BiH, proizvođači iz Zvornika i TK-a traže pomoć

Preuzmite sliku

Šteta samo u firmi ”Agrona” zbog otežanog izvoza kornišona (krastavaca) procjenjuje se na preko milion KM, javlja Anadolu Agency (AA). 

Tim povodom danas je u Glumini kod Zvornika, u krugu fabrike ”Voćar-promet“ održana pres-konferencija na kojoj su se obratili predstavnici firme ”Agrona“, te poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom kornišona u Bosni i Hercegovini.

Zbog otežanog izvoza kornišona na europsko tržište nastale se velike štete domaćim poljoprivrednicima i firmama koje se bave otkupom. Nadležna ministarstva se još uvijek nisu očitovala po ovom pitanju.

”Živim od ovog biznisa već nekoliko godina. Ukoliko sezona propadne, moja porodica ostaje bez osnovnih primanja. Ista je situacija u cijelim Živinicama i Tuzlanskom kantonu gdje ima preko 1.000 kooperanata. Svi žive od ovoga. ‘Agrona’ nastavlja sa otkupom, ali koliko vidim, ukoliko se ovakvo stanje nastavi i bez pomoći države, neće moći opstati. Apelujemo na kanton i državu da pomogne“, izjavio je Jasmin Selimović, poljoprivrednik i organizator proizvodnje u Živinicama.

Iz ”Agrone“ navode da su štete iz dana u dan sve veće. Slična situacija je i sa drugim domaćim firmama koje vrše otkup. Upućen je naziv nadležnim ministarstvima, ali do sada nisu dobili odgovor.

Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla je istakao da je nužno da se izvoznici obeštete preko izvozne takse.

“Imali smo nekoliko sastanaka sa Upravom za indirektno oporezivanje i Ministarstvom vanjske trgovine. Uputili smo i dopis nadležnim institucijama sa prijedlogom za konkretno rješenje. Ako omogućimo subvencione takse izvoznicima od strane države, naši proizvodi će biti i konkurentniji na tržištu EU“, izjavio je Selimović. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,