Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kupac Fabrike obuće Aida u Tuzli uvodi nove linije

Preuzmite sliku

Novi vlasnik pogona Fabrike obuće Aida u stečaju iz Tuzle, nakon kupovine za 3,5 miliona KM, firma je Intral BH, koja je sve vrijeme stečajnog postupka u Aidi iznajmljivala proizvodne hale i održavala vlastitu proizvodnju obuće. Ukupnu sumu od 3,5 miliona KM, plus porez od 175 hiljada KM, Intral BH je već uplatio, a od formalnog preuzimanja vlasništva sada ih samo dijeli nekoliko sudskih rješenja.

Kako je za Oslobođenje kazao direktor Intrala BH Alija Šehović, kupovina proizvodnih hala, ali i svih drugih objekata u krugu nekadašnje Aide u Tuzli, omogućit će sigurnije poslovanje i planiranje daljih ulaganja.

Nova zapošljavanja

“Ovo donosi jednu stabilnost, pa ćemo sad sigurno intenzivnije krenuti u ugovaranje poslovnih aktivnosti, s obzirom na to da više nismo pod pritiskom. Sigurno će doći do povećanja poslovnih aktivnosti, a pojačavamo i pregovaranje o kapacitetima postojećih poslova. Uvodimo i nove dvije linije koje su rezultat naučnoistraživačkih projekata, koje će značiti i novih između 40 i 60 radnika, a pojačat ćemo i aktivnosti sa kooperantima”, kazao je Šehović za Oslobođenje.

Intral BH se praktično od pokretanja stečajnog postupka, tačnije od januara 2016. godine, kada je ušao u proizvodne hale Aide, nametao kao najozbiljniji kupac, ali s obzirom na to da im nisu priznata ulaganja u proizvodne hale, koja, prema njihovim tvrdnjama, iznose i milion KM, pokušavali su naći način da se ta ulaganja priznaju. Na kraju, ipak, od toga nije bilo ništa, pa je Intral BH poslao najbolju ponudu.

“Mi smo do sada koristili oko 7.000 kvadratnih metara, ali sad smo postali vlasnici apsolutno svega u krugu tuzlanske Aide, brojna skladišta, radnički restoran, radionice, ali sve je to praktično neupotrebljivo u trenutnom stanju, pa će i to iziskivati ulaganja”, dodao je Šehović.

Tog januara 2016. Intral BH je u unajmljene prostorije u Aidi preselio 230 radnika, a danas zapošljavaju njih oko 310, uz stalno angažovanje između 400 i 500 kooperanata.

“Intral BH indirektno zapošljava oko 800 radnika. Međutim, našu nekadašnju fabriku Boxmark, koju smo mi praktično izgradili, kupio je naš poslovni partner i odlučio da uđe na tržište BiH, preuzimajući i poslovnu zgradu sa 230 radnika. Ta kompanija sada zapošljava već oko 500 radnika, a sve ovo je, možemo slobodno reći, rezultat poslovnih aktivnosti Intrala BH”,, dodao je Šehović.

Stečaj

Kako je kazao stečajni upravnik u Aidi Mehmed Krajinović, većina novca koji je naplaćen od prodaje otići će za povjerioce, uglavnom za fondove, čija potraživanja naplaćuje Poreska uprava FBiH. Ovo znači da će dio nekadašnjih zaposlenika Aide, koji su prestali raditi prije pokretanja stečajnog postupka i koji nisu obuhvaćeni programom Vlade TK za uvezivanje zaostalog radnog staža, dobiti dio neuplaćenog staža. Možda čak bude novca i za dio plata.

“Vjerovatno će biti novca i za izmirenje obaveza za neto plate uposlenicima za posljednjih osam mjeseci. Neće biti dovoljno da se isplati svih osam mjeseci, za to bi trebalo oko milion KM, ali bit će nekoliko plata. Sve to će biti izmireno kada se završi vještačenje, koje će sud naložiti, kako bi se znalo kako tačno uraditi diobu sredstava od prodaje”, kazao je Krajinović za Oslobođenje.

S prodajom tuzlanskog postrojenja Aide rasprodata je sva imovina ovog nekadašnjeg giganta. Kada se okončaju svi pravni postupci vezani za stečajni postupak, on će biti i zaključen.

Stečajni postupak u Aidi je pokrenut krajem 2015, nakon čega je Vlada TK prvo potpisala, a potom i u naredne tri godine realizovala sporazum o uvezivanju radnog staža za radnike zatečene u vrijeme stečaja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje