Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

KTK iz Visokog počeo sa proizvodnjom obuće za italijansku kompaniju Carmens

Preuzmite sliku

Radnici fabrike obuće KTK iz Visokog ovog ljeta počeli su sa proizvodnjom obuće za italijansku kompaniju Carmens, a kako je za Oslobođenje kazao Senad Bilalović, direktor KTK Visoko, dogovorena je proizvodnja i za narednih nekoliko mjeseci.

Za kompaniju Carmens proizvodimo gornje dijelove obuće, a očekujemo da bismo u narednom periodu mogli početi proizvoditi i za hrvatsko Borovo – istakao je Bilalović, izražavajući zadovoljstvo što fabrika obuće ponovo radi.

Međutim, po njegovim riječima, jedini izlaz za preostale pogone ovog nekadašnjeg giganta jeste privatizacija. Uprava kompanije intenzivno traži novog kupca, koji će u KTK donijeti nove investicije i nova radna mjesta. Neke tehnološke cjeline KTK-a spašene su uspješnom poratnom privatizacijom, dok preostali dijelovi ove kompanije čekaju novog kupca.

Imamo pisane namjere nekih kompanija koje su izrazile želju da preuzmu preostale pogone KTK-a. Nadamo se da će se pojaviti iskreni kupac – rekao je Bilalović.

Kako je istakao Bilalović, za privatizaciju je osim Fabrike obuće, ostala još i Fabrika krupne kože, koja se prostire na oko 8.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora i koja ima oko 70 zaposlenih koje potencijalni kupac mora preuzeti, a kako je naglasio, među kompanijama koje su zainteresovane za preostale pogone pojavljuju se Prevent i tešanjski Koteks.

Prevent je prošle godine kupio dvije tehničko-tehnološke cjeline u vlasništvu preduzeća KTK Visoko za četiri miliona KM. Prevent BH kupio je tehničko-tehnološke cjeline Fabriku obuće Goruša sa pripadajućim zemljištem i Fabriku regenerata te Fabriku galanterije sa pripadajućim zemljištem, a kako je kazao Bilalović, od sredstava koja su KTK-u Visoko uplaćena ovih dana izmirit će se sve obaveze prema PIO/MIO i zdravstvu.

KTK Visoko se, po njegovim riječima, bez ozbiljnih ulaganja ne može dostojno natjecati sa konkurentima, a samo u Visokom postoji pet savremenih kožarskih kompanija, te je privatizacija jedino povoljno rješenje.

Fabrika obuće u Visokom nalazi se u centru grada i, kako je kazao Bilalović, možda neće biti previše zainteresovanih kupaca jer područje gdje se nalazi fabrika nije ni parcelisano, mada interes pokazuje i Općina Visoko, piše Oslobođenje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,