Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako je INA uništila Energopetrol

Preuzmite sliku

Sarajevski Energopetrol u većinskom vlasništvu konzorcija MOL-INA, ostvario je u prvom polugodištu ove godine neto gubitak od 5,3 miliona KM, nakon što je u istom periodu prethodne godine poslovao s gubitkom od 7,0 miliona KM.

Energopetrol je za prvih pola godine ostvario poslovne prihode od 80,0 miliona KM, a što je blago povećanje u odnosu na prethodnu godinu kada su prihodi iznosili 79,1 milion KM, izvještava Indikator.ba.

Na povećanje poslovnih prihoda uticao je rast prodaje i na domaćem i na stranom tržištu.

Kompanija je u istom periodu ostvarila poslovne rashode od 83,4 miliona KM, u odnosu na 84,8 miliona KM u istom periodu prošle godine.

Na smanjenje poslovnih rashoda najviše su uticali manji troškovi plaća i ostalih ličnih primanja zaposlenih koji su iznosili 8,8 miliona KM u odnosu na 9,2 miliona KM godinu ranije.

Gubitak od poslovnih aktivnosti iznosio je 3,4 miliona KM i manji je nego u istom prošlogodišnjem periodu kada je iznosio 5,7 miliona KM.

Kompanija je imala i za milion KM veći gubitak od finanijskih aktivnosti nego prethodne godine.

Dugoročne obaveze Energopetrola iznose 133,48 miliona KM, a kratkoročne obaveze 16,35 miliona KM.

Energopetrol je na kraju prvog polugodišta zapošljavao 630 radnika, što je 70 radnika manje nego u prvom plugodištu 2013. godine.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,