Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izvoz namještaja iz BiH premašio 100 miliona KM, prednjači Tuzlanski kanton

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina je u prvom kvartalu 2018. godine izvezla namještaja, madraca, posteljine i sličnih proizvoda u vrijednosti većoj od 300 miliona KM, pokazuje analiza Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine (PKFBiH).

Prosječni mjesečni izvoz premašio je 100 miliona KM što predstavlja novi rast u odnosu na prošlu godinu koja je bila rekordna. Industrija namještaja jedna je od najbrže rastućih grana u našoj zemlji, ali proizvođači i dalje teško dolaze do sirovina.

Finalni proizvođači drveta iz Tuzlanskog kantona godišnje izvoze robu, uglavnom namještaj, ukupne vrijednosti oko 60 miliona KM. Najviše izvoze u Njemačku, Italiju, Austriju i druge europske zemlje, kao i zemlje iz okruženja poput Srbije i Hrvatske, piše portal Radiosarajevo.ba.

Manji dio sirovina nabavljaju u BiH, a ostatak su prinuđeni uvoziti. Kažu da bi mogli ostvariti veće rezultate kada bi imali bolje uslove za to.

“Glavni problem je izostanak Zakona o šumama Tuzlanskog kantona. Problem je i raspodjela sirovine. Drveta ima sasvim dovoljno, ali on se izvozi u poluproizvodima u dasci, elementima itd, ne favorizuiraju se finalni proizvođači i to je ključni problem razvoja drvne industrije u BiH“, rekao je predsjednik Grupacije drvoprerađivača KPK Tuzla Ramiz Grapkić.

Sejfudin Kamarić iz gračaničke kompanije koja se bavi finalnom preradom drveta kazao je da BiH treba uvoziti sirovinu iz najjače europske zemlje – Njemačke i to dasku i sirovinu.

“Od toga trebamo praviti finalni proizvod i izvoziti ga u EU gdje zarađujemo profit. Finalni proizvođači moraju stavljati u funkciju brentu, kao da smo primarni proizvođač drveta da bi mogli učestvovati na licitacijama”, rekao je Kamarić.

Drvna industrija je u prošloj godini zabilježila rekordan izvoz.

“Ono što predstavlja ozbiljan problem jeste da unutar ovog sektora idalje imamo 60 posto izvoza drveta i drvenih dijelova dok je, recimo, izvoz namještaja i elemenata namještaja na 40 posto. Moramo raditi na tome da smanjimo ovu razliku odnosno da je što manji izvoz drveta, a da se poveća izvoz namještaja jer samo na ovaj način možemo ostvariti veću vrijednost naših proizvoda“, istaknuo je sekretar Udruženja za poljoprivrednu i prehrambenu industriju KPK Tuzla Suad Selimović.

Inače, pokrivenost Bosne i Hercegovine šumom je oko 53 posto, tako da bi drvna industrija mogla biti okosnica razvoja privrede.

Ovaj potencijal za sada nije dovoljno iskorišten jer drvoprerađivači čekaju donošenje Zakona o šumama FBiH više od devet godina. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,