Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

FBiH: Prosječna plata u maju iznosila 1.110 KM

Preuzmite sliku

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u Federaciji BiH u maju iznosila je 1.110 KM i nominalno je viša za 2,8 odsto, a realno za 2,1 odsto u odnosu na april.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto plata za maj nominalno je viša za 13 odsto, dok je realno niža za 1,8 odsto, saopšteno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

U proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji prosječna isplaćena neto plata u maju iznosila je 1.856 KM, u finansijskim i djelatnostima osiguranja 1.777 KM, a u informacijama i komunikacijama 1.624 KM.

U FBiH u maju prosječna isplaćena neto plata u pružanju smještaja, te pripremi i usluživanju hrane iznosila je 674 KM, u građevinarstvu 804 KM, a u umjetnosti, zabavi i rekreaciji 846 KM.

U maju, u odnosu na april, najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno u vađenju ruda i kamena, i to za 9,5 odsto, te prevozu i skladištenju za 7,1 odsto.

Najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u poslovanju nekretninama za 2,1 odsto, te poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu za 0,4 odsto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,