Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Diaspora Invest: Bespovratna sredstva preduzećima mlađim od tri godine

Preuzmite sliku

U partnerstvu Kantonalne privredne komore Tuzla i USAID projekat “Diaspora Invest” održan je info-dan o učešću prilikama za investiranje i povezivanje lokalnih kompanija i bosanskohercegovačke dijaspore.

Ovo je bila i prilika za predstavljanje javnosti novog Poziva za prijave za dodjelu grantova investicijskim projektima pokrenutim od strane članova/članica BiH dijaspore (mikro, mala i srednja preduzeća i start-up kompanije).

Grantovi u iznosu do 70,000 KM su na raspolaganju preduzećima mlađim od tri godine, a koja su osnovana sa učešćem dijaspore. Riječ je o pozivu kojim se otvara implementacija fonda za dodjelu bespovratnih sredstava čija je ukupna vrijednost 2,8 miliona dolara. “Fond za dodjelu bespovratnih sredstava USAID projekta “Diaspora Invest” razmatrat će zahtjeve za investiranje kojim se želi osigurati razvoj finansijski održivih bh. preduzeća sa vezama sa bh. dijasporom, a koja imaju potencijal da prošire svoje poslovanje i otvore nova radna mjesta.

Uključenost dijaspore se realizira kroz postojanje dokazivog poslovnog partnerstva ili suvlasništva člana/članice bh. dijaspore. USAID će, na ovaj način, potpomoći mobilizaciju investicijskog kapitala dijaspore i ohrabriti ulaganja u lokalne zajednice širom zemlje”, poručuju iz Projekta.

Bespovratna sredstva će biti dodijeljena za aktivnosti koje doprinose kreiranju novih radnih mjesta, povećanju direktnih investicija dijaspore, jačanju partnerstava malih i srednjih preduzeća u BiH s dijasporom, prenosu znanja iz dijaspore, istraživanju novih tržišta, poslovnom umrežavanju te korištenju ostalih finansijskih i nefinansijskih doprinosa ekonomskom razvoju BiH.

Iz USAID-a su pozdravili dosadašnje investicije dijaspore na području Tuzlanskog kantona, koje su postale primjere dobre prakse za druge dijelove zemlje. Za nadati se da će i kroz ovaj poziv kompanije iz Tuzlanskog kantona prepoznati svoju priliku, osigurati podršku za nova radna mjesta i povezati se sa našom dijasporom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje