Ponedjeljak, 6. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li će američka ikona Coca-Cola završiti u stranim rukama?

Preuzmite sliku

Pivarski megakoncern, koji je nastao nakon što je belgijsko-brazilski InBev AB kupio britanski SABMiller, zakomplikovao je odnos snaga između Coca-Cole i PepsiCo.

SABMiller je glavna punilac Coca-Cole u Africi, dok je Anheuser-Busch (AB) InBev glavni punilac Pepsija u Latinskoj Americi, piše američki list The Wall Street Journal.

Coca-Cola ima sa SABMillerom ugovornu klauzulu po kojoj flaširanje može otkupiti ili prodati drugom puniocu. Ali sada je pred dilemom, jer afričko tržište rapidno raste i promjena punioca mogla bi ugroziti uspješno poslovanje. S druge strane, Coca-Cola na AB InBev, koji je kupnjom SABMillera došao u njen “tabor”, gleda kao na trojanskog konja.

To je zato jer AB InBev nakon akvizicije SABMillera može pokušati da preuzme Coca-Colu. Najveći proizvođač bezalkoholnih pića ima poteškoća u posljednjih nekoliko godina zbog promijenjenih navika kupaca koji usljed straha od prekomjerne težine i dijabetesa manje posežu za ovim pićem, ali i dalje jedna od najvažnijih američkih kompanija.

Prije mnogo godina se spkulisalo da će AB InBev kupiti PepsiCo, a nakon kupnje SABMillera su se pojavile spekulacije o kupovini Coca-Cole. Kako piše britanski nedeljnik The Economist, preuzimanjem Coca-Cole stvorio bi se globalni gigant, koji bi flaširanje i druge proizvodne mogućnosti raširio na sve krajeve planete. Ideja o kupovini Coca-Cole je tako hrabra da je gotovo apsurdna. Međutim, najnovija akvizicija SABMillera je pokazala da to nije nemoguće, piše britanski poslovni sedmičnik.

Poređenje prihoda i zarade u 2014. godini

AB InBev:

  • Prihodi: 41,4 milijardi eura
  • Profit: 9,9 milijardi €

SABMiller:

  • Prihodi: 23.5 milijardi eura
  • Profit: 4,2 milijarde €

Coca-Cola:

  • Prihodi: 40.5 milijardi eura
  • Dobit: 8,5 milijardi eura

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,