Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cenić: Evropska unija je propustila da reaguje kad su nam se pojavljivali “kofol” investitori

Preuzmite sliku

Politička neizvjesnost, korupcija, rastrošnost državnih preduzeća u BiH koče proces investiranja u našoj zemlji, ističe se u Izvještaju Evropske komisije. Posebno opterećenje je siva ekonomija, dok su strane investicije najniže u regionu.

Upozorenje je izdao Direktorat za ekonomske i finansijske poslove Evropske komisije u Izvještaju o programu ekonomskih reformi za zemlje Zapadnog Balkana i Turske. Ističe se i da su državna preduzeća neefikasna i rastrošna, a da država u njih ulaže novac višestruko veći od prihoda koje izvlači iz udjela vlasništva.

– Evropska unija je propustila mnogo puta da reaguje kad su nam se ovdje kojekakvi pojavljivali, “kofol” investitori. Zašto bi dolazili neki ozbiljni investitori, ako ih ovdje dočekaju kojekakvi i kažu – trebaš ovo trebaš ono, da ne kažem neke prepreke. Prepreke se, bez obzira na komplikovanost poslovanja, mogu riješiti ako postoje transparentne procedure – kaže Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

Ministar privrede Republike Srpske smatra da ovih problema nema u ovom entitetu te dodaje da je veliki broj stranih ulagača koji uspješno posluju. Najviše investitora dolazi iz Austrije, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

– Svako od njih koji je otvorio svoje pogone i dan danas posluje. Tu imamo, prije svega, primjer opštine Derventa u kojoj postoji oko 15 stranih ulagača koji čak i šire svoje kapacitete u poslu – kaže Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Najveći problem je nestabilan politički ambijent u BiH, smatraju u Privrednoj komori Federacije BiH. Ističu da bh. privrednici ipak dobre rezultate ostvaruju u proizvodnji namještaja, automobilskoj, metalnoj i elektroindustriji.

– Nijedan ozbiljan investitor koji je došao u BiH nije je napustio. Čak prema istraživanjima većina njih, preko 60 posto, namjerava povećati broj zaposlenih, također žele i doinvestirati. Radi se o ozbiljnim investitorima i oni su nama najznačajniji parametar – kaže Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH.

Potrebna je veća promocija investitora, privrednog ambijenta u našoj zemlji da bi što više stranih kompanija zajedno sa domaćim investitorima otvarali proizvodne pogone, poručuju iz Privredne komore Federacije BiH. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,