Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čavalić: Crno tržište cigareta cvjeta zbog loše akcizne politike, država bilježi gubitke i traži nova zakonska rješenja

Preuzmite sliku

Udio crnog tržišta cigareta u BiH raste iz godine u godinu i, prema procjenama, premašio je legalnu prodaju, što stvara ogromne gubitke u državnim kasama, upozoravaju ekonomisti.

U prilog njihovim tvrdnjama idu i analize koje je radila Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Naime, od 2014. godine, kada je počelo konstantno povećanje akciza na duhanke proizvode, kontinuirano pada broj izdatih akciznih markica za obilježavanje duvanskih proizvoda, dok, sa druge strane, ne postoje pokazetelji koji govore da je došlo do smanjenja broja pušača u BiH.

Tako je 2014. godine UIO izdala nešto preko 307 miliona akciznih markica, da bi u prošloj godini taj broj iznosio oko 225 miliona, tačnije oko 82 miliona akciznih markica manje.

Iz toga se može izvući očigledan zaključak da je crno tržište cigareta popunilo prazninu koju je stvorio manjak cigareta s akciznim markicama.

Tim povodom razgovarali smo sa ekonomskim analitičarem i asistentom na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, Admirom Čavalićem.

‘Ovdje u suštini imamo klasičan ekonomski primjer pretjerane regulacije, odnosno u konkretnom smislu uvođenja akciza nekontrolisanog tempa, što kao posljedicu ima povećanje crnog tržišta. Ako svake nastupajuće godine podižete poreze u određenoj oblasti, vrlo je vjerovatno da na duži rok možete očekivati povećanje crnog tržišta kao reakciju na to. E sad postavlja se pitanje hoće li se to nastaviti. To nije izvijesno u smislu moratorija od decembra prošle godine na ovu akciznu politiku koje je donijelo Vijeće ministara. Zapravo sve projekcije su pokazale da naglo opadaju prihodi po osnovu ove stavke. Javnost ima veliku primjedbu zbog toga što sredstva prikupljena po osnovu akciza ne troše se namjenski što je dovelo do pada naplate po osnovu akciza što znači da ljudi sve manje i manje nabavljaju cigarete legalno,  a to najviše šteti kako trgovcima tako i kompanijama koje se bave proizvodnjim odnosno distribucijom cigareta’ – kazao je stručnajk iz oblasti ekonomije Admir Čavalić za Tuzlanski.ba i dodao:

‘Međutim, kada s jedne strane imate zemlju koja spada u vodeće po stepenu korupcije i s druge strane povećanje akciza tada dolazi i do povećanja crnog tržišta. U prevodu građani se zbog povoljnije cijene okreću crnom tržištu dok ne postoji regulatror koji nije koruptivan i koji će da razbije to crno tržište’ – pojašanja nam Čavalić.

Čavalić smatra kako i ekonomski stadard građana u BiH zapravo ne prati povećanje cijena akciznih proizvoda.

‘Imamo situaciju gdje građani nemaju iz godine u godinu veća primanja dok su npr. cigarete sve skuplje i skuplje. A to zapravo se mora raditi zbog harmonizacije sa akciznim standardima EU. Dakle Evropska unija prisiljava Bosnu i Hercegovinu da približno izjednači cijenu cigareta naspram cijene cigareta u zemljama članicma EU, prije nego što i sama postane dio Evropske unije. Zapravo ova politika i mora da ide u tom pravcu ali je ključno u čitavoj priči tempirati povećanje cijena cigareta. Rezultat smanjenja crnog tržišta cigareta mogao bi biti i postepeno povećanje akciza na duhanske poroizvode, to bi možda moglo malo da ublaži stvari, smatra naš sagovornik.

Trgovci u Bosni i Hercegovini nemaju skoro nikakvu ekonomsku opravdanost da u svojim prodavnicama prodaju cigarete pa ih je sve više koji iz svog asortimana izbacuju cigarete. Njima se ne dozvoljava da na cigarete dodaju nikakvu maržu već kao proifit imaju samo odbobreni rabat od strane dobavljača koji iznosi svega oko 1%. Što znači da trgovac mora preprodati 100 kutija cigareta kako bi zaradio iznos u vrijednosti jedne kutije.

‘To predstavlja jednu lošu fiskalnu politiku i mjeru koja najviše pogađa proizvođače i trgovce u legalnim okvirima odnosno to ih destimulira da rade. S druge strane to kreira neke anomalije i šokove na smom tržištu. Dakle u normalnim uslovima to se ne bi trebalo dešavati ali bilo kakva iznenadna intervencija ovakvog tipa pokazuje da se dešavaju te anomalije. Međutim, ovaj problem su prepoznali zakonodavci ali kasno. Došlo je do ponavljam naglog pada prihoda po ovom osnovu o kojem govorimo i to su uvidjeli u Vijeću ministara BiH. Tek kada je ovakva politika počela da šteti državi počela su da se traže neka nova zakonska rješenja gdje bi bolji efekat imali i mali i veliki trgovci kao i sami proizvođači ali i distributeri. Međutim, ponavljam to se opet radi samo iz razloga što država bilježi gubitke’ – zaključio je Admir Čavalić u razgovoru za Tuzlanski.ba. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje