Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bilateralni odnosi između Kine i BiH na najvišem historijskom nivou

Preuzmite sliku

Ekonomsko-trgovinski i politički odnosi Kine i BiH veoma su dobri i na najvišem nivou od uspostavljanja iskrenog prijateljstva između dvije zemlje, ocijenjeno je na sastanku predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Bariše Čolaka i potpredsjednika Narodne političke konsultativne konferencije Kine Ma Peihua.

Delegacija kineske Narodne političke konsultativne konferencije, koju predvodi Ma Peihu, sastala se danas u Sarajevu sa članovima Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Barišom Čolakom, Ognjenom Tadićem, Safetom Softićem i sekretarom Doma Bojanom Ninkovićem.

Izražavajući veliko zadovoljstvo posjetom kineske delegacije, Čolak je rekao da će ovaj i ostali susreti znatno doprinijeti daljem razvoju bilateralnih odnosa BiH i Kine, za koje je rekao da su “veoma dobri”.

On je naglasio ekonomsko-privrednu i političku saradnju, ističući otvaranje novih mogućnosti za produbljivanje međusobne saradnje Kine i BiH na naučnom, kulturnom i drugom nivou.

“BiH podržava i opredijeljena je za politiku Kine, zemlje prijatelja BiH”, rekao je Čolak novinarima. Peihu je ovaj sastanak ocijenio kao plodonosan, iskren i dobar, naglašavajući da između Kine i BiH postoji dugogodišnje i iskreno prijateljstvo.

“Kineska Vlada i kineski narod podržavaju koegzistenciju naroda i razvoj mirnog suživota u BiH”, istakao je šef kineske delegacije.

Prema njegovim riječima, politički, a posebno ekonomsko-trgovinski odnosi i saradnja između BiH i Kine odvijaju se u dobrom pravcu i zadovoljavajućom dinamikom, sa tendencijom daljeg razvoja.

“Historijski gledano, naši odnosi su danas na najvišem nivou. Kineski narod i narodi u BiH nisu samo prijatelji, oni su i istinska braća”, poručio je Peihu.

On smatra da je saradnja Kine i BiH dobar primjer i za sve druge države kako treba realizovati konkretne projekte. Kina će, zaključio je Peihu, nastaviti intenzivnu saradnju sa BiH, ali i sa drugim državama i regionu.

Kineska delegacija imaće danas sastanak i sa članovima Kolegijuma Predstavničkog doma Borjanom Krišto, Mladenom Bosićem i Šefikom Džaferovićem sa saradnicima. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić organizovaće u podne prijem za kinesku delegaciju, dok je njihov susret sa članom Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenom Ivanićem predviđen u 16.00 časova.

Članovi kineske delegacije u popodnevnim časovima boraviće u Mostaru gdje će razgovarati sa predsjednikom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenkom Hercegom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje