Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bakir Sadović: Bosna i Hercegovina spremna za turske investicije

Preuzmite sliku

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Bakir Sadović kazao je Ambasada Bosne i Hercegovine spremna pružiti svaki oblik podrške planiranim investicijama u BiH.

Kako je saopćeno iz Trgovinske komore u Adani (ATO) u Turskoj, Sadović se u tom gradu sastao sa predstavnicima nekoliko organizacija među kojima se nalazi i ATO.

Ambasador Sadović je tom prilikom kazao kako su svjesni značaja Adane u ekonomiji Turske te da su zbog toga visoka očekivanja od uzajamne trgovine i investicija.

On je izjavio kako su strane investicije, izrazito važne za Bosnu i Hercegovinu koja je mala zemlja.

”Želim da se zna da se, kao ambasada, nećemo ustručavati od bilo kakve podrške investitorima bilo iz Turske. S velikim zadovoljstvom sam dočekao vijest o posjeti delegacije ATO-a Bosni i Hercegovini u proteklom periodu. Jer trgovinu možemo razviti ovakvim koracima”, izjavio je Sadović koji je podsjetio na brojne studente iz Bosne i Hercegovine koji odlaze na studiranje u inostranstvo.

Također, ukazao je na studente koji po završetku obrazovanja biraju ostanak u tim zemljama zbog nedostatka posla u BiH.

”Strane investicije za nas su važne ne samo u sektoru ekonomije, nego i društevnom sektoru. Vaše investicija je za nas važno sa ekonomskog, društvenog i kulturološkog aspekta”, rekao je ambsador BiH u Ankari.

Izjavio je kako je Adana vrlo razvijena u sektorima poljoprivrede, tekstila, namještaja i mašinstva.

Predsjedavajući upravnog odbora ATO-a Atila Menevse podsjetio je na posjetu delegacije od 25 ljudi prije otprilike 20 dana Bosni i Hercegovini, koja je boravila Sarajevu i Tuzli. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje