Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Autokuća Pavić predstavila DS 5: Spektakularni automobil koji plijeni pažnju od Evrope do Kine (FOTO)

Preuzmite sliku

Autokuća Pavić je u četvrtak, 14.07.2016. godine, predstavila novi model marke DS, tačnije model 5. Ono što je bitno napomenuti jeste da se marka DS povodom 60. godina postojanja odvojila i da ima svoj identitet. Tako u ponudi DS ima 3 modela. DS 3, DS 4 i DS 5.

Predstavnici autokuće Pavić gostima su prvo predstavili model DS 19, tačnije  legendarnu Ajkulu.

Htjeli su da pokažu odakle je sve davne 1955. godine počelo. Tada, 6. oktobra 1955. godine predstavljen je ispod staklene kupole dvorane GRAND PALAIS u Parizu novi DS 19. U samo jednom danu ovaj automobil je prodat u nevjerovatnih 12.000 primjeraka. Zbog svog karakterističnog stila i tehnoloških inovacija, DS 19 je postao legendaran automobil, o kojem se govori još i danas, a  u to smo se uvjerili kada su ga gosti i ugledali.

Vlasnik firme, Mijat Pavić, upoznao nas je sa detaljima Ajkule (DS 19) i svojim prvim zahvatima na vozilima. Ono što je bitno napomenuti, kada je prvi put na praktičnoj nastavi 70-tih godina ugledao Ajkulu, dogodila se ljubav na prvi pogled. Od tada, pa evo i danas, Mijat Pavić radi isključivo Citroën-e i vjeran je toj marki.

  • autokuca-pavic-ds5thumbnail_IMG_0326
  • O svemu ovome, počecima i prošlom vremenu, preprekama i izazovima od 70-tih godina pa do 2015. godine, kada je i zvanično otišao u penziju, govorio nam je osnivač i vlasnik Autokuće Pavić, Mijat Pavić.

    Obzirom da danas živimo u 2016. godini, tehnologije i napredna autoindustrija nas tjeraju da budemo u korak s vremenom, pa tako i sa dostignućima u automobilizmu. O novom modelu DS 5, koji smo imali priliku vidjeti, govorila nam je Adrijana Pavić, kćerka vlasnika ove renomirane autokuće, upoznavši nas sa bitnim detaljima koji krase novi model DS-a. Sve navedene karakteristike vam prenosimo u cjelosti.

    Novi DS 5 kultni je model marke DS koji personalizira sve njene vrijednosti: avangardan dizajn, spektakularnu tehnologiju, profinjenost visoke mode i jedinstven doživljaj boravka u vozilu.

    Uz avangardan dizajn, dinamična vozna svojstva, profinjenost i posvećenost detaljima te ponudu naprednih tehnologija, novi DS 5 ima sve atribute sadašnjih i budućih automobila marke DS. Poput prave perjanice, novi DS 5 utjelovljuje avangardni duh marke DS, i predstavlja novu prednju masku – identitet budućih modela Marke.

    Od okomito postavljene i pomno oblikovane prednje maske s logotipom DS u sredini, do svjetala DS LED Vision, od ekrana osjetljivog na dodir najnovije generacije do učinkovitih motora i mjenjača… Toliko je novosti koje novi DS 5 dodaje svemu onome po čemu je već mnogima i poznat, kao što je njegova jedinstvena silueta, te izvanredan vanjski i unutrašnji dizajn (profinjenost do najsitnijih detalja i vozačevo mjesto nalik kokpitu).

  • citroen-promocija-2016
  • Od Evrope do Kine, DS 5 je posvuda ostavio dubok trag. Novi DS 5 plijeni novim prednjim krajem, avangardnim stilom, profinjenošću i posvećenošću detaljima, dinamičnim i sigurnim voznim svojstvima dostojnim automobila koji nosi znak DS, te prvoklasnom tehnologijom u službi dizajna i performansi. Ukratko, automobil koji privlači pozornost.

    « Novi DS 5 više je od novog automobila. To je DS koji predstavlja sav identitet DS Marke. 60 godina nakon izvornog modela DS, novi DS 5 ima u sebi sav DNK marke DS te njime ponajprije možemo jasno i glasno potvrditi svoj cilj: obnoviti francusku visoku klasu! 

     « Opisan kao „vozećim konceptnim automobilom“ za cestu, DS 5 je jedinstvena kreacija sa stilom koji je ujedno izražajan i hipnotičan. Na novom DS 5 željeli smo sačuvati jake strane i ujedno snažne simbole identiteta modela DS 5 te ojačati obilježja marke DS. Najznačajniji primjer zasigurno je prednji kraj automobila! 

    Nezaobilazan element svakog vrhunskog vozila svakako je prednja maska! Upravo je prednja maska novog DS 5 još snažnije odiše statusom i karakterom s okomito postavljenom prednjom maskom koja ponosno nosi logotip DS – DS Wings kao podsjetnik na izvorni DS – te s novim svjetlima.

    Kako bi ta prednja maska bila dojmljiva iz svake perspektive, šesterokutna prednja maska DS Wings jedinstvenog je, skladnog i grafičkog dizajna. Elegantne linije prednje maske naglašene su kromiranim okvirom čija se dva sjajna krila protežu u prednja svjetla.

    Novi prednji kraj – prednja maska, svjetla i bočni ventilacijski otvori – u skladu je s avangardnim stilom automobila. Bilo da ga se gleda sprijeda, sa strane ili odostraga, novi DS 5 krasi posve prepoznatljiva silueta.

    Iz profila, jedan element privlači sve poglede i potpisuje vanjski stil: izdužena kromirana letvica koja se proteže od vrha svjetala sve do prednjih stakala. Pogled straga pak dodatno ističe stas novog DS 5 s vrlo širokim tragom točkova, naglašen dvjema ispušnim cijevima ugrađenima u stražnji odbojnik. Stražnji izgled naglašen je svjetlosnim potpisom sa šest svjetlosnih elemenata.

    « DS 5 od samog je početka bio drukčije tumačenje visoke klase. Automobil drukčiji od drugih, čak bez premca!  Za nas je to spoj profinjenosti i tehnologije. To su dvije ključne riječi koje dobivaju puni smisao s novim modelom DS 5! Naime, kao što je često slučaj kod vrhunskih marki, promjene se kriju u detaljima! 

    Unutrašnje uređenje novog DS 5 podsjeća na svijet vazduhoplovstva. Strop nalik na kokpit najveći je dokaz tome. Na krovu se nalaze tri otvora za svjetlo koja stvaraju jedinstveno i lično svjetlosno ozračje i danju i noću. Vozačevo je mjesto doista osmišljeno s vozačem u središtu i glavne komande nalaze se na dvjema središnjim konzolama, jednom dole i jednom na stropu, u obliku posebnih tipki, točkića i prekidača, također nadahnutih vazduhoplovstvom.

    Iskustvo vožnje u znaku visoke tehnologije nastavlja se dodirnim ekranom u boji ugrađenim u novi DS 5.

    Taj novi sistem nudi lakši pristup svim funkcijama automobila (od navigacije do muzike) i pojednostavljuje ergonomiju unutrašnjosti (primjerice, na središnjoj konzoli ima 12 tipki manje).

    Kako izvana, tako i u unutrašnjosti, ključne riječi za DS su profinjenost i posvećenost detaljima.

    Kao prava perjanica ponude, novi DS 5 plod je vrhunskog znanja i umijeća Marke. Posebna je pozornost posvećena svakom detalju! Dokaz je logotip DS u razini prednjih svjetala, što prednji kraj čini jedinstvenom kreacijom.

    Smisao za detalje marke DS odražava se i u upotrebi autentičnih materijala kao što je aluminij na ručkama, metal na ručici mjenjača ili pak sjedišta obložena kožom. Autentični materijali obrađeni su na ekskluzivan i jedinstven način.

    Na cesti, novi DS 5 sjedinjuje dinamičnost i sigurnost. Ovjes je u odnosu na prethodnika izmijenjen radi veće udobnosti. U tu svrhu amortizeri su opremljeni tehnologijom PLV (Preloaded Linear Valve) za bolje upijanje neravnina i linearan prijenos sila u amortizeru. Istodobno je povećana brzina njihova rada. Tako novi DS 5 bolje ublažava nepravilnosti ceste i znatno je udobniji zahvaljujući smanjenju vibracija, buke i udaraca.

  • autokuca-pavic-ds5thumbnail_IMG_0171
  • Mir, prestiž i užitak – tri riječi koje personaliziraju raspoloženje novog DS 5, vozila za lagodnu i prijatnu vožnju.

    I na kraju predstavljanja modela DS Adrijana Pavić nam je zaželila da putujemo u prvoj klasi u ekskluzivnom putničkom prostoru. Novi DS 5 zaista dokazuje da je drugačiji.

    Završnu riječ je imao direktor Autokuće Pavić, Dejan Pavić, koji se zahvalio prisutnima na odazivu i pozvao sve prisutne da se uvjere u ono što je prethodno rečeno, kako za staru Ajkulu tako i za novog DS 5.

    Također je pozvao sve zainteresovane da idućih dana posjete salon Autokuće Pavić kako bi izvršili testnu vožnju pomenutog modela, u kojem je ugrađen snažan HDi dizel motor sa 180 konjskih snaga i novim automatskim mjenjačem EAT6.

    Ono što je također bitno napomenuti, početna cijena modela DS 5 je 61.615,00KM sa bogatom dodatnom opremom i sa uračunatim popustom (dizel HDi 120KS BVM6). Izloženi model je ipak nešto skuplji, ali je opremljeniji od osnovnog modela, i cijena je 75.780,00KM do registracije.

    Svi koji su zainteresirani mogu se prijaviti za testnu vožnju putem mail-a info@pavic.ba ili na broj telefona 035-384-291. (Tuzlanski.ba)

    (Marketing | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje