Utorak, 18. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Luksuzne limuzine za političare, polovnjaci za hitnu: Vlada FBiH donijela odluku o kupovini 20 novih službenih vozila

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH donijela je odluku o kupovini 20 novih službenih vozila čija je vrijednost veća od 800.000 eura.

Vlada Federacije BiH donijela je odluku o kupovini 20 novih službenih vozila čija je vrijednost veća od 800.000 eura.

Najskuplje automobile će dobiti premijer i kabinet predsjednice entiteta.

Opozicija i nevladin sektor upozoravaju da je to nastavak prakse prema kojoj u BiH ima novca i za vozila visoke klase, ako trebaju političarima, ali nema ni za auta niže klase ako su potrebna pacijentima, vatrogascima ili drugim službama.

Zastupnik opozicionog DF u Federalnom parlamentu Mahir Mešalić rekao je da će na narednoj sjednici problematizirati nabavku novih službenih vozila, iako će ta odluka možda već biti realizirana.

“Jedino građani mogu uraditi nešto, zajedno sa opozicijom, naravno, ali građani mogu te ljude smijeniti na idućim izborima…”

Novinari BIRN-a su radili bazu podataka svih službenih automobila u BiH i istakli da su tu moguće višemilionske uštede, kada bi vlade htjele biti servis građana. Njihovo istraživanje je pokazalo da se za čelnike budžetskih institucija uvijek kupuju nova i skupocjena vozila, dok se za hitnu pomoć, vatrogasce i druge službe nabavljaju polovna i jeftina vozila.

“Ovdje političari vide priliku da sebi obezbjede luksuz u svom mandatu i ono što je poražavajuće je da poslije toliko govora o tome, poslije inicijativa i SDP-a da se ograniče iznosi koji se daju za ta vozila, mi sada vidimo da se ta skupocjena vozila nabavljaju za premijera Nikšića i za ostale,” rekao je Semir Mujkić, novinar BIRN-a.

Podsjetimo, upravo se premijer Nermin Nikšić u svom prošlom mandatu hvalio uštedom od oko 2.000 eura, jer su članovi vlade na sjednicu u Tuzlu otputovali autobusom, umjesto službenim automobilima. U međuvremenu je bio opozicija koja je redovno upozoravala na zloupotrebu službenih vozila koje otkrivaju revizorski uredi.

Uprkos svemu od prakse nabavke skupocjenih službenih auta još nijedna vlast nije odustala. (Al-Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,