Utorak, 26. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zimske radosti u Banovićima: Samo je sretno djetinstvo, najbolje djetinstvo (FOTO | VIDEO)

Preuzmite sliku

Zahladnjenje i prve pahulje u cijelu su zemlju donijele pravi zimski ugođaj.

Sigurno se mnogi od vas rado sjete svog djetinstva, zimskih raspusta kada se do kasno u noć uprkos hladnim temperaturama ostajalo vani s drušvom sankajući se, grudvajući se ili se vrebalo mjesto gdje ima plastičnih gajbi od sokova ili piva za “posuditi” kako bi se napravile skije popularno zvane sličure, ligure a neki su ih zvali i gajbuše.

Nisu tada svi imali mogućnost da kupe “prave” sanke bile su prilično skupe posebno ako je na njima bio potpisan proizvođač “Elan”.

 • Kada je nedostajalo novca za sanke nije nedostajalo mašte, volje i želje da i vaše dijete bude sa drugarima na stazi za sankanje.

  Tako su neki imali i ručno pravljene sanke, to su bili mali tenkovi među sankama. Bile su skoro pa neuništive i prednost im je bila što traju dok vam ne počnu smetati u kući.

 • Osim na sankama, niz staze se spuštalo na najlonima, raznim predmetima od plastike, jednostavno sve je bila opcija osim da se noć dok snijeg pada provede između četiri zida uz TV.

  Svako brdašce u mahali bilo je puno djece. Ispred skoro svakog ulaza ili kuće bio je snješko bijelić dekorisan specijalno kako bi najmlađima bio atrakcija.

  Ni promrze ruke, ni rumeni obrazi ali ni mokre noge nisu mnoge mogli natjerati da uđu u tople domove. Kada je obuća propuštala roditelji su i za to imali rješenje. Preko čarapa djeci su navlačili najlonske kese kako bi stopala ostala suha u obući.

  Radijatori u haustorima bili su kao neka vrsta pit-stopa u Formuli 1. Tu se ruke zagriju, malo se osuši odjeća smisli neka nova “akcija” i ponovo napolje na snijeg sve do kasnih večerjnih sati.

  Možda zvuči čudno ali snijeg je bio i prilika da se prbližite simpatiji, a načina je bilo mnogo.

  Snijeg je uvijek najviše radosti donosio djeci, posebno kada ga ima za vrijeme zimskog rasputa kao što je to slučaj ove zime.

  Zato nas je video iz Banovića koji je na Facebooku objavila novinarka RTV TK Azra Mešić inspirisao za ovaj članak. U video prilogu pogledajte kako je malo snijega i malo brda potrebno za dječju radost i sreću.

  Zato iskoristite zimu na najbolji mogući način, izađite vani sa svojom djecom i uživajte u radostima koje zima pruža jer samo je sretno djetinstvo i najbolje djetinstvo. (Foto: Sretna porodica)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,