Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Završeno uređenje vidikovca na Kicelju: Na vrhu postavljeno crveno srce

Preuzmite sliku

Turistička zajednica grada Tuzle u tekućoj godini realizovala je i projekat uređenja vidikovca na lokalitetu brda Kicelj, čime je dodatno obogaćena turistička infrastruktura.

Građani su imali želju da se uredi Kicelj, te se pristupilo realizaciji projekta. O samoj ideji, projektu, te uloženim sredstvima, danas je govorio i Zijad Lugavić v.d. gradonačelnika Tuzle.

 • “Veoma mi je drago što se nalazimo na veoma atraktivnoj i dragoj lokaciji svih Tuzlanki i Tuzlaka, brdu Kicelj, gdje smo na osnovu velikog interesa naših sugrađana odlučili da lokaciju uredimo, kako bi postala još jedna od turističkih destinacija koje grad Tuzla posjeduje. Posebno nam je drago što smo ispunili želju naših sugrađana koji su vezani za ovu lokaciju. Ovom aktivnošću Grad Tuzla još jednom pokazuje svoju opredijeljenost da zajedno sa građanskim inicijativama, i na zajednički način, možemo naš grad učiniti još ljepšim i graditi bolju budućnost za sve nas. Ova lokacija je urađena kroz projekat UO Zavod za urbanizam, a realizovana od strane Turističke zajednice grada Tuzle. Sredstva za realizaciju projekta u iznosu od 80% obezbijeđena su od strane Turističke zajednice grada Tuzle, dok je ostatak obezbijeđen od strane Turistike zajednice Tuzlanskog kantona. Siguran sam da će sve naše građanke i građani, a i turisti dolaziti na ovaj plato, kako bi napravili lijepe fotografije, sa prelijepom pozadinom našeg grada i uživali u pogledu.

 • Zadovoljan sam činjenicom da ovo nije jedina lokacija koju smo uredili zbog interesa građana. Imali smo veliko interesovanje građana za uređenje Ilinčice, gdje smo na osnovu zahtjeva građana izradili projektnu dokumentaciju, aplicirali prema međunarodnim fondovima, pobijedili na konkursu i uradili prvu fazu uređenja. A sada smo na osnovu zahtjeva naših građana pripremili projekat u aprilu mjesecu i idemo u realizaciju početkom iduće godine sa još dva dodatna atraktivna rješenja.

 • Želim da se zahvalim svim uposlenicima Turističke zajednice grada Tuzle, što je iskoristila i sredstva i potencijale da u ovako kratkom vremenu naprave ovako lijep plato koji će koristiti svima nama i našim dragim gostima. Želim da svi u Tuzli uživaju na ovom vidikovcu i da ga koriste za odmor koliko god to budu mogli” – istakao je v.d. gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić.

  Do vidikovca su postavljeni putokazi, a na samom Kicelju je postavljena i tabla koja označava arheološki lokalitet – ranosrednjevjekovne nekropole Kicelj. Pored toga, na platou je postavljeno i 3D srce sa LED osvjetljenjem, koje će ovaj lokalitet učiniti još atraktivnijim za posjetioce i one koji žele napraviti lijepe fotografije Tuzle. Zahvaljujući proaktivnom pristupu Turističke zajednice i inicijativi koju su u aprilu ove godine predložili za realizaciju na lokalitetu brda Kicelj u Tuzli, danas imamo uređen plato, vidikovac, sa klupama, ukrasnom vegetacijom i pristupnom stazom.

 • “Nama je zaista drago da u proteklih nekoliko mjeseci uređujemo ovaj lokalitet i učinimo dostupnim za sve građanke i građane i posjetioce Tuzle. Ukupna vrijednost projekta je 34.300,53 KM, od čega je Turistička zajednica grada Tuzle finansirala 28.300,53 KM, dok je njegovu provedbu sa 6.000 KM, podržala Turistička zajednica Tuzlanskog kantona kroz Programa podrške infrastrukturnim projektima od značaja za razvoj turizma u 2022. godini. Veoma nas raduje da imamo ovako lijep vidikovac. Ovom prilikom pozivam sve i apelujemo da se odgovorno ponašamo prema našem gradu, prema svemu onome, što ne samo mi iz Turističke zajednice grada Tuzle nego i cijeli grad uređuje, obezbjeđuje, unapređuje i nudi svima. Bilo bi lijepo da svi dajemo potitivan primjer, odgovornog odnosa prema ovako lijepom platou, tj vidikovcu i da ga svi čuvamo kako bi što duže mogli da ga koristimo”, – poručila je direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla Amra Jaganjac.

  Položaj Kicelja u odnosu na centralno gradsko područje omogućava široku vizuru i panoramu grada, a uređenjem ovog vidikovca naš grad dobija još jednu izuzetno privlačnu i „instagramičnu“ lokaciju za odmor i fotografisanje.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,